10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialCercetătorii controlează spermatozoizi robotici cu magneţi

Cercetătorii controlează spermatozoizi robotici cu magneţi

Inginerii au construit un robot care arată ca un spermatozoid, pe care îl pot controla cu magneți. Designul este destul de simplu: are capul învelit în metal și un corp flexibil de șase ori mai lung decât cel al unui spermatozoid uman.

Folosind un câmp magnetic la fel de puternic ca cel al unui magnet de frigider, echipa de cercetători a reușit să facă robotul să "înoate" înainte şi au putut să îl direcţioneze către un punct fix.

"Am construit un micro-robot inspirat din biologie care arată ca un spermatozoid, dar este în totalitate fabricat în laborator" a spus Dr. Sarthak Misra, inginer în robotică la Universitatea Twente din Olanda.

Robotul este fabricat din polimer flexibil cu un strat metalic aplicat pe capul acestuia folosind o tehnică numită evaporarea fasciculului de electroni. Elementul de metal este forţat în diverse direcţii atunci când este pus într-un câmp în mişcare produs de bobinele unui electromagnet.

Chiar dacă este mai mare decât versiunea sa biologică, robotul se mişcă doar cu 0,5 lungimi de corp pe secundă, pe când un spermatozoid uman, în acelaşi timp, parcurge de câteva ori lungimea corpului său.

În ciuda vitezei mici cu care se deplasează, robotul poate fi controlat cu foarte multă precizie, ceea ce înseamnă că ar putea fi folosit în poziţionarea materialelor în nano-fabricare sau în scopuri medicale. Poate cea mai importantă întrebuinţare a acestei invenţii este fertilizarea în vitro, unde este nevoie de deosebită precizie.

Cercetătorii încearcă acum să facă robotul şi mai mic şi mai rapid. Aceştia speră că descoperirile lor vor fi aplicabile în medicină şi în industrie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă