15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCercetătorii din România NU vor mai plăti impozit pe salarii

Cercetătorii din România NU vor mai plăti impozit pe salarii

Cercetătorii care desfășoară activități în zona aplicativă sau în dezvoltării tehnologice beneficiază, începând cu luna august, de scutire de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor obținute din activitățile de cercetare-dezvoltare realizate în România.

Această modalitate de stimulare a cercetătorilor a fost anunțată, joi, de Ministerul Educației.

Conform unui comunicat al acestei instituții, în baza unui ordin comun emis de cinci ministere au fost stabilite criteriile, condițiile, procedura de calcul a scutirii și documentele justificative necesare la încadrarea persoanelor scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor ca urmare a desfășurării activităților de cercetare — dezvoltare prevăzute de OUG 32/2016. Ordinul a fost semnat de miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii, Economiei și Agriculturii.

Vor beneficia de măsuri fiscale stimulative cercetătorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: postul pe care îl ocupă face parte dintr-un compartiment de cercetare — dezvoltare, evidențiat în organigrama angajatorului, angajatul desfășoară activități de cercetare — dezvoltare aplicativă și/ sau de dezvoltare tehnologică eligibile, cuprinse într-un proiect de cercetare — dezvoltare aplicativă și/ sau de dezvoltare tehnologică.

De asemenea, angajatul trebuie să fi absolvit cel puțin ciclul I de studii universitare sau o formă de învățământ superior de lungă durată și să dețină o diplomă de licență, sau echivalentă, conferită de o instituție acreditată de învățământ superior din România sau o diplomă obținută la absolvirea studiilor universitare de licență la instituții acreditate de învățământ superior din străinătate, recunoscută și echivalată de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Totodată, angajatorul trebuie să aibă în obiectul de activitate și activități de cercetare — dezvoltare aplicativă și/ sau de dezvoltare tehnologică.

MENCȘ precizează că scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor se acordă chiar și în cazul nerealizării obiectivelor proiectului de cercetare — dezvoltare aplicativă și/ sau de dezvoltare tehnologică.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Acumularea de gaze este o cauză posibilă a exploziei de la blocul din Craiova

Acumularea gaze este posibila cauză a exploziei produse miercuri seară la un bloc din Craiova, în urma căreia o persoană a murit și trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă