19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. NASA lucrează la un dispozitiv care va detecta viaţa extraterestră. Cum...

FOTO. NASA lucrează la un dispozitiv care va detecta viaţa extraterestră. Cum va funcţiona

Oamenii de ştiinţă de la NASA lucrează la un laptop „chimic”, prin care ar putea fi detectată viaţa extraterestră, scrie mashable.com.

Dispozitivul va putea citi un material lichid de pe un corp ceresc, cum ar fi luna planetei Jupiter, Europa, sau planeta Marte, după care va putea descoperi indicii că ar exista o formă de viaţă.

„Dispozitivul nostru este unul de analiză chimică, care poate fi reprogramat, ca un laptop, să îndeplinească diferite funcţii. La fel ca pe un laptop normal, va avea diferite aplicaţii, pentru diverse analize, cum ar fi cele ale aminoacizilor şi acizilor graşi”, a spus specialistul NASA, Fernanda Mora.

Aminoacizii şi acizii graşi sunt ingrediente cheie ale vieţii – proteinele sunt formate din aminoacizi, în timp ce acizii graşi se găsesc în membranele celulelor. Totuşi, aceste elemente se găsesc şi în natură, chiar dacă nu există nicio formă de viaţă.

Astfel, laptopul chimic este construit să facă diferenţa între acizii creaţi biologic şi cei care se găsesc în natură.

Potrivit cercetătorilor, aminoacizii sunt fie „dreptaci”, fie „stângaci”. Pe Pământ, cei mai mulţi aminoacizi sunt stângaci.

„Dacă în urma testului descoperim că aminoacizii stângaci şi dreptaci se găsesc în cantităţi egale, atunci materialul analizat nu vine de la o formă de viaţă. Însă, dacă găsim că sunt mai mulţi aminoacizi de stânga sau de dreapta, asta ar fi cea mai bună probă că există viaţă pe alte planete”, a explicat specialista NASA, Jessica Creamer.

Dispozitivul ar funcţiona excelent pentru luna planetei Jupiter, Europa, pe care există gheaţă. Cercetătorii bănuiesc demult că luna Europa ar găzdui viaţă microbiană.  

Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini cu laptopul chimic. 

Cele mai citite

BEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot va fi luni, 29 aprilie

Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot al...

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...

Momente jenante cu un cunoscut prezentator TV din Marea Britanie în timpul unei emisiuni

Rageh Omaar, în vârstă de 56 de ani, a prezentat vineri emisiunea News At Ten de la ITV News. El s-a comportat ciudat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă