12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCercetătorii sunt pe cale să realizeze creierul bionic. Ce domenii va inova

Cercetătorii sunt pe cale să realizeze creierul bionic. Ce domenii va inova

O celulă inovatoare de memorie electronică i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă și, mai apoi, să imite creierul uman, potrivit www.mashable.com. Nano-celula de memorie construită la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, imită memoria umană pe termen lung și capacitatea creierului de a stoca și procesa informații.

Celula inovatoare este de 10.000 de ori mai subțire decât un fir de păr uman și reprezintă un real progres științific. Momentan, în majoritatea celulelor de memorie electronice poate fi stocată numai o cifră: fie 1, fie 0.

”Tipul de memorie pe care l-am creat îți permite să stochezi într-o singură celulă de memorie nu numai un număr, ci o gamă largă de numere”, a declarat Hussein Nili, autorul studiului.

Descoperirea ar putea avea efecte și asupra sănătății. De exemplu, celula ar putea ajuta cercetătorii să creeze un creier bionic în afara corpului uman pentru a lupta împotriva bolilor neurologice precum Alzheimer și Parkinson.

De asemenea, celula ar putea fi utilă în robotică. În prezent, un computer trebuie să transforme informația în cifre pentru a o procesa, în timp ce creierul uman face o astfel de analiză instantaneu. Dacă o astfel de abilitate ar putea fi incorporată într-o rețea neurologică artificială, inteligența artificială avansată nu ar fi prea departe.

Hussein Nili invocă, în final, exemplul mișcării giroscopice, legat de felul în care oamenii stau drepți în timpul mersului doar datorită creierului și câtorva articulații. Astfel, procesarea informației prin nano-celula decoperită promite progrese pe plan medical, dar și avansarea roboticii.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...
Ultima oră
Pe aceeași temă