8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCinci mistere pe care ştiinţa nu le poate rezolva

Cinci mistere pe care ştiinţa nu le poate rezolva

De la efectul placebo la motivele pentru care căscăm, unele fenomene nu au încă o explicaţie universal acceptată de cercetători, scrie Mediafax.
Iată care sunt misterele pe care oamenii de ştiinţă nu le pot încă rezolva.

Fantome

Teoriile propuse de oamenii de ştiinţă pentru a explica numărul mare de evenimente de acest gen variază. Unii dau vina pe infrasunete, zgomote care au o frecvenţă redusă şi nu pot fi percepute de urechea umană. Aceastea pot fi emise chiar de furtuni care se apropie ori de aparatele electrocasnice, iar vibraţiile pe care le provoacă dau o stare de disconfort psihic. O altă explicaţie ar fi că zonele mai reci din clădirile vechi, asociate cu prezenţa unor spirite, sunt cauzate, de fapt, de curenţii de aer, iar unele studii afirmă că halucinaţiile vizuale şi auditive ar fi urmarea unor intoxicaţii minore cu monoxid de carbon.

Déjà vu

Oamenii de ştiinţă au încercat să găsească o legătură între bolile psihice şi fenomenul de déjà vu şi au studiat, în special, pacienţii schizofrenici sau pe cei cu tulburări disociative de identitate. Studiile nu au fost însă conclusive, nefiind găsită nicio corelaţie între problemele psihice şi incidenţa fenomenului. Alte teste au demonstrat că unele tratamente medicamentoase sporesc probabilitatea declanşării senzaţiei de déjà vu, dar substanţele respective nu pot fi singura cauză a fenomenului, care are loc şi la persoane care nu urmează niciun fel de tratament. O altă posibilă explicaţie ar fi că senzaţia apare la persoane care se află într-un loc sau o situaţie nouă, care seamănă cu o experienţă deja trăită, pe care nu şi-o amintesc imediat. Contrastul dintre sentimentul de noutate şi cel de familiaritate ar putea să fie cauza fenomenului.

Căscatul

Deşi oamenii de ştiinţă au propus numeroase teorii pentru a explica motivele pentru care căscăm şi de ce acest reflex pare să fie "contagios", niciuna dintre ele nu este unanim acceptată. Primele studii indicau faptul că reflexul ar fi un răspuns la nivelul crescut de dioxid de carbon din sânge, atunci când corpul are nevoie de un aport de oxigen, care ar justifica inspiraţia profundă, sau de eliminarea dioxidului de carbon, printr-o expiraţie puternică. Experimentele ulterioare au demonstrat însă că mediile cu un nivel scăzut de dioxid de carbon sau administrarea de oxigen subiecţilor nu influenţează nevoia de a căsca.

Bigfoot

Comunitatea ştiinţifică nu ia în considerare posibilitatea existenţei lui Bigfoot, în principal din cauza lipsei dovezilor care să susţină supravieţuirea unui animal preistoric de asemenea dimensiuni, dar şi pentru că majoritatea întâlnirilor raportate s-au petrecut în zone cu un climat temperat şi nu la tropice, acolo unde trăiesc celelalte primate. Numărul celor care susţin că au văzut animalul este destul de mare, iar cercetătorilor care exclud posibilitatea existenţei acestuia li se cer explicaţii. Una dintre principalele teorii propuse este că cele mai multe dintre întâlnirile raportate sunt, de fapt, farse. O altă variantă ar fi că oamenii chiar văd o creatură, însă o identifică eronat ca fiind Bigfoot. De obicei sunt confundaţi cu primata uriaşă urşii, câinii sau chiar alţi oameni.

Efectul placebo

Oamenii de ştiinţă nu se pun de acord nici măcar în legătură cu existenţa acestuia. Unii dintre ei indică faptul că nu există dovezi clare care să susţină rezultatele efectului, beneficiile aplicându-se unui număr mic de pacienţi şi, aparent, aleatoriu. Chiar dacă rezultatele nu sunt generale şi rata de succes este necunoscută, cercetătorii recunosc faptul că există situaţii în care medicamentele inactive îmbunătăţesc starea de sănătate a indivizilor. Modul în care corpul se vindecă doar prin puterea sugestiei, rămâne, în continuare, un mister.
 

Cele mai citite

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă