5.9 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialComisia Europeană acordă 140 de milioane de euro pentru continuarea proiectului LASERULUI...

Comisia Europeană acordă 140 de milioane de euro pentru continuarea proiectului LASERULUI de la Măgurele

Comisia Europeană a aprobat a doua fază a proiectului ”Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP), care se derulează la Măgurele, infornează Agerpres.

Peste 140 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională vor fi alocate continuării lucrărilor începute în 2013. 

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat că ELI-NP este prima investiţie a UE în infrastructura de cercetare a noilor state membre. 

”ELI este un simbol pentru Europa, fiind prima investiţie a UE în infrastructura de cercetare a noilor state membre, un produs al excelenţei europene care redesenează frontierele cunoaşterii prin utilizarea tehnologiei de înalt nivel. Cu ajutorul fondurilor europene, în doar câţiva ani, UE va avea o infrastructură şi echipamente de cercetare de ultimă generaţie, iar rezultatele viitoarelor cercetări vor oferi produse şi servicii noi, contribuind astfel la dezvoltarea economică a ţării şi a învăţământului românesc”, a afirmat Creţu.

A doua etapă a proiectului ELI-NP de la Măgurele este cofinanţată prin Programul Operaţional ”Competitivitate” 2014 – 2020 şi presupune finalizarea, până în 2018, a lucrărilor de construcţie, precum şi achiziţionarea şi instalarea echipamentelor necesare pentru cercetare ştiinţifică, între care un sistem laser de mare putere şi un sistem de raze gamma, menţionează comunicatul. 

“La începutul lunii februarie, comisarul european Corina Creţu a aprobat prima fază a proiectului laserului de la Măgurele, ce este cuprinsă pentru finanţare în perioada de programare 2007 – 2013. Valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru prima fază este de 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro (85%) provin din Fondul european de dezvoltare regională”, arată sursa citată. 

ELI-NP face parte din proiectul de cercetare paneuropean în domeniul laserelor de foarte mare intensitate ”Extreme Light Infrastructure” (ELI), derulat în România, Cehia şi Ungaria.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

CSM București a făcut un nou transfer! Alina Grijseels, „tigroaică” pentru doi ani

Formația de handbal feminin CSM București a anunțat transferul jucătoarei Alina Grijseels, componenta echipei Metz, pe care „tigroaicele” urmează să o întâlnească în sferturile...

150 de tineri pot face internship la Guvern

Programul Oficial de Internship al Guvernului României va continua și în acest an, 150 de stagiari având șansa de a activa în instituțiile administrației...

Servicii de închiriere animatori copii pentru zile de naștere

Chiar dacă serviciile de animație pentru copii sunt disponibile pe piață doar de câțiva ani, asta nu înseamnă că discutăm despre un concept nou....
Ultima oră
Pe aceeași temă