16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCOP21: Încălzirea globală de 2 grade Celsius costă 100 de miliarde de...

COP21: Încălzirea globală de 2 grade Celsius costă 100 de miliarde de dolari pe an

Conferinţa COP 21 de la Paris, dedicată schimbărilor climatice, se va încheia cu un acord al celor 195 de ţări participante. Acordul este acum în stadiul de proiect. Miza este un “ajutor climatic” de 100 de miliarde de dolari pe an, promiși până în 2020 pentru statele din Sud, pentru a le ajuta să se adapteze la condițiile încălzirii globale.

Pe de altă parte, țările din Nord nu vor să fie singurele care bagă mâna în buzunar, lucru care nu convine statelor în curs de dezvoltare. Acestea cer ca mai întâi țările bogate să își respecte angajamentele, notează AFP.

La COP21, aproape toți reprezentanții celor 195 de țări au prezentat măsurile pe care le pregătesc împotriva schimbărilor climatice. Dar în ciuda acestora, emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească. Estimările indică o viitoare încălzire cu 3 grade Celsius a temperaturii medii pe Terra față de era preindustrială, în timp ce obiectivul COP21 este limitarea acesteia la 2 grade Celsius.

În plus, oamenii de știință avertizează asupra unor efecte ireversibile, ale căror simptome sunt deja vizibile: secetă, inundații, scăderea randamentelor agricole, eroziunea coastelor.

Unul dintre obiectivele acordului final COP21 este realizarea unui mecanism de revizuire a acestor angajamente, probabil la cinci ani, pentru a limita creșterea temperaturii la nivelul de 2 grade Celsius.

Potrivit Grupului de experți interguvernamental asupra evoluției climei (GIEC), omenirea poate emite doar 1.000 de gigatone de CO2 pentru a rămâne la o creștere de 2 grade Celsius. Acesta reprezintă  "bugetul său de carbon". Luând în considerare actualele angajamente ale statelor, între 72 și 75% din acest "buget" vor fi epuizate în anul 2030.

Sâmbătă, la Paris a fost organizată  Ziua de Acțiune (Action Day), la care urmau să participe zeci de personalități ale lumii, mobilizate în lupta împotriva încălzirii climatice. După Leonardo DiCaprio și Robert Redford, care au asistat vineri la summit-ul primarilor de la Paris, Sean Penn va fi și el invitat al COP21. Actorul urmează să vorbească despre păduri.

Tot sâmbătă, la COP21 erau programate convorbiri ale președintelui  Francois Hollande cu fostul vice-președinte american Al Gore, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2007, și cu oameni de știință din GIEC, care au tras un semnal de alarmă în privința climei.

Președintele Conferinței COP21 este ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius. El a declarat, sâmbătă, că începe să fie optimist.

"Dispunem de o nouă bază de negocieri acceptată de toți…Trebuie scrisă urmarea", a declarat negociatoarea franceză Laurence Tubiana, în fața delegațiilor reunite la Le Bourget, în apropiere de Paris.

Textul adoptat la capătul primei săptămâni a COP21 are 48 de pagini și conține încă destule puncte sensibile, care trebuie rezolvate săptămâna viitoare.

Începând de luni, miniștri din cele 195 de țări vor studia textul propus, urmând să îl valideze drept acord universal. "Adevăratul test va fi când miniștrii vor intra în scenă", "dacă vor fi la înălțimea provocării" adresate lor, a explicat  Alix Mazounie de la organizaţia de mediu Reseau Action Climat France.

O delegată din Africa de Sud, Nozipho Mxakato-Diseko, care prezidează G77 + China (grupul țărilor în curs de dezvoltare) este optimistă:

"Cum spunea Nelson Mandela, lucrurile par imposibile până când se realizează", a declarat ea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă