10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCristian Bușoi: România alocă pentru cercetare - dezvoltare de 20 de ori...

Cristian Bușoi: România alocă pentru cercetare – dezvoltare de 20 de ori mai puțin decât media Uniunii Europene

Cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare în România sunt de 20 de ori mai mici decât media Uniunii Europene, a declarat, marți, europarlamentarul Cristian Bușoi, citat de Agerpres.

Cu toate acestea, inovarea poate reprezenta un factor cheie al dezvoltării economice şi sociale a României, susține Cristian Bușoi.

“Principala provocare pentru România, şi o spune în mod deschis Comisia Europeană, este competitivitatea sa scăzută. Sectorul de cercetare-dezvoltare este încă subdimensionat. Sigur că principala cauză este cea a finanţării reduse, dar şi a conectării slabe la mediul de afaceri. (…) Inovarea poate reprezenta un factor cheie al dezvoltării economice şi sociale a României. Dacă luăm pe cap de locuitor, cheltuielile sunt de 20 de ori mai mici în cercetare-dezvoltare în România decât în UE. (…) Dar încă ne confruntăm cu o capacitate de comercializare limitată a rezultatelor cercetării şi inovării româneşti, nivelul de antreprenoriat este redus, mai ales antreprenoriatul bazat pe inovare”, a afirmat marţi Cristian Buşoi la dezbaterea “DeCodăm ADN-ul viitorului României”. 

El susţine că România trebuie să îşi adapteze şi să implementeze o strategie care să crească atractivitatea cercetării şi competitivitatea în ţara noastră. Potrivit lui Buşoi, “se preconizează că până în 2030 costurile sănătăţii vor creşte de la o medie de 6% din PIB la nivel european până la 12 – 15% din PIB”. 

“În contextul în care UE se confruntă cu o creştere a poverii afecţiunilor, cu fenomenul îmbătrânirii populaţiei şi cu existenţa a zeci de milioane de oameni ale căror probleme de sănătate nu pot fi ameliorate în absenţa unor abordări terapeutice noi, se preconizează că până în 2030 costurile sănătăţii vor creşte de la o medie de 6% din PIB la nivel european până la 12 – 15% din PIB, asta în decurs de doar 15 ani, ceea ce va însemna o provocare foarte greu de trecut pentru bugetele şi economiile ţărilor UE. Aici intervine inovaţia. Atunci când descoperim tratamente inovatoare, costul lor tinde să scadă în timp, atât în ceea ce priveşte medicamentele, cât şi dispozitivele medicale. O populaţie cu o stare de sănătate mai bună creşte productivitatea în rândul populaţiei active, să creştem poate vârsta maximă de pensionare şi astfel cei 12 – 15% din PIB să poată fi sustenabili în mai puţin de 15 ani”, a adăugat Buşoi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă