15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCum a ajuns Agenția Spațială Europeană în creierii Apusenilor

Cum a ajuns Agenția Spațială Europeană în creierii Apusenilor

Zeci de profesori de științe din toată țara participă la o școală de vară organizată în comuna Mărișel, din creierii Munților Apuseni, de către specialiști ai Agenției Spațiale Române, ai ESERO România, un birou pentru promovarea educației în domeniul științelor spațiului, care funcționează sub egida Agenției Spațiale Europene, și ai Universității Tehnice.

Profesorii participă la cursuri teo-retice și la aplicații practice, pe care le pot folosi apoi pentru a insufla copiilor pasiunea pentru astronomie. Cadrele didactice merg să studieze științele spațiului cosmic în observatorul astronomic situat pe o pajiște înflorită pe care pasc vacile moților, ai căror străbunici au luptat, sub conducerea unei eroine locale, Pelaghia Roșu, în oastea lui Avram Iancu.

Ce studiază profesorii

Concret, în aerul tare al Carpa-ților, profesorii învață cum să folosească noile tehnologii pentru a-i face pe copii să iubească științele exacte. Profesorii au parte de vizite și de aplicații practice la Observatorul Astronomic privat, dar și de cursuri teoretice, spune directorul observatorului din Mărișel, Paul Dolea, care este și cercetător al Universității Tehnice din Cluj-Napoca. „Profesorii au dobândit noțiuni de radioastronomie, au învățat cum să utilizeze un telescop, dar și cum să determine un meridian. Am îmbinat partea teoretică cu cea practică“, a spus cercetătorul științific Paul Dolea.

Școala se bucură de mare interes, spune managerul ESERO România, Virgiliu Pop. „Științele spațiale sunt un portal către STEM, acronimul Science, Technology, Engineering, Mathematics. Dorim să stimulăm interesul tinerilor pentru aceste domenii, care au o mare trecere pe piața muncii“, a spus Virgiliu Pop. El adaugă faptul că „ESERO înseamnă European Space Education Resource Office, adică Biroul European de Educaţie Spaţială România. Trebuie să precizăm că este vorba despre ESERO România, pentru că există mai multe ESERO-uri în reţeaua Agenţiei Spaţiale Europene“.

„Ne place foarte mult aici. Este incredibil faptul că acest observator a fost creat prin inițiativă privată. Am acumulat multe in–formații, pe care vreau să le transmit mai departe elevilor. Și da, pot să spun că elevii sunt tot mai interesați de științele exacte“, a spus o profesoară din Vrancea.

Şi copiii sunt pasionați de astronomie

„Este cea de-a doua școală de vară pe care o găzduim. Am avut și tabere de copii. În fiecare an ne bucurăm să îi avem drept oaspeți“, spune Victorița Pleșa, care conduce pensiunea Popasul Iancului, unde sunt organizate cursurile teoretice la care participă cadrele didactice.

Copiii și adolescenții, cu ajutorul unui telescop modern sau cu ajutorul echipamentelor de radio-astronomie, aceștia au învățat să vadă și să asculte Universul. Momentul în care Mărișelul a intrat pe harta cercetării spațiale a fost anul 2009. „A fost pus în funcțiune în anul 2009. În fază inițială, avea un echipament optim mai puțin performant. În urmă cu un an am reușit să dotăm observatorul cu un telescop profesional care face ca prin locul ales pentru acest observator și prin telescop să fie unul dintre cele mai bune puncte de observare a cerului din România“, a spus Paul Dolea. Observatorul din Mărișel are contract cu Agenția Spațială Europeană, pentru care prestează o serie de servicii, în schimbul cărora primește fondurile de care are nevoie să funcționeze. 

Observatorul din Mărișel își desfășoară activitatea cu fonduri primite de la Agenția Spațială Europeană, pentru care prestează o serie de servicii.

Cele mai citite

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...
Ultima oră
Pe aceeași temă