15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCum poți doborî o dronă militară

Cum poți doborî o dronă militară

Distrugerea unei drone militare pare să fie ușor de realizat, fără a folosi armament, chiar de persoane care nu dețin o tehnică sofisticată.

Această dezvăluire a fost prezentată la cea de-a cincea ediție a conferinței intitulate „Defensive Cyberspace Operations & Intelligence”, care s-a desfășurat în perioada 27 – 28 aprilie 2015 la Washington.

Conferința a fost organizată de SUA și Israel. Materialul referitor la vulnerabilitatea dronelor militare, denumite oficial UAV (Unmaned Aerial Vehicle – vehicul aerian fără pilot), a fost prezentat de Esti Peshin, directorul departamentului „Cyber Programs” în cadrul companiei Israel Aerospace Industries, notează site-ul www.nextgov.com

Un document științific având o temă sensibilă a fost publicat pe internet

Specialistul israelian Esti Peshin a identificat pe internet un document, ce putea fi găsit la o simplă căutare cu google, care demonstra modul în care poate fi doborîtă o dronă. „Era vorba de un document PDF, în esență un manual pentru hackeri”, a explicat Esti Peshin.

Documentul de pe internet fusese elaborat în anul 2011 și era intitulat „The Requirements for Successful GPS Spoofing Attacks”. În textul acestuia se arăta cum pot fi bruiate sistemele GPS instalate pe drone.

Procedeul se baza pe emiterea unor semnale GPS fictive, care să interfereze cu cele de pe UAV. Un asemenea procedeu ar determina un zbor necontrolat, întrucât drona „își pierde abilitatea de a-și calcula poziția”, iar în final se prăbușește.

Esti Peshin a spus că documentul de pe net fusese elaborat de Nils Ole Tippenhauer, un cercetător de la Zurich (Elveția), fără a avea intenția să-i ajute pe teroriști. Nu este însă clar cum a ajuns documentul pe internet.

UAV al CIA doborât în Iran, după ce i s-a bruiat echipamentul GPS

Este însă foarte posibil ca hackerii să fi citit sau chiar să fi pus în practică sfaturile specialistului elvețian. Cert este faptul că, în decembrie 2011, după apariția pe net a studiului lui Nils Ole Tippenhauer, un UAV american, aparținând CIA, a fost doborât în Iran. Prăbușirea dronei a fost realizată de la sol, prin afectarea semnalelor dispozitivelor GPS de la bordul ei.

Ulterior, în anul 2013, NATO a elaborat o analiză referitoare la vulnerabilitatea sistemelor UAV. Analiza includea și o listă cu câteva tipuri de UAV, considerate „mai vulnerabile decât altele”. Printre ele se număra și modelul RQ-170 Sentinel, care fusese doborât în Iran.

La conferința din SUA din ultimele zile, Esti Peshin a fost întrebat dacă fabricanții de UAV au luat măsuri de protecție, după ce „manualul pentru hackeri” a apărut pe internet. Specialistul israelian a evitat să răspundă la această întrebare.

Citește și:  Foto. Militarii români deschid focul împotriva avioanelor fără pilot

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și veniturile mici ale populației – GRAFIC

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele mici în rândul populației: venitul mediu al celor mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă