17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialDrongo, o pasăre pricepută la escrocherii

Drongo, o pasăre pricepută la escrocherii

În desertul Kalahari, o pasăre mică și isteață duce o viață dublă. În mare parte a timpului, pozează într-o făptură inocentă și amabilă, dar, atunci când poftele nu îi mai dau pace, își desfășoară talentele infracționale. Priceperea ei în hoție și modul în care le păcălește pe celelalte animale au trezit curiozitatea cercetătorilor, ale căror studii au fost citate de Tech Times. Cel mai important instrument din arsenalul păsării Drongo este imitarea "vocilor" altor animale.

Viața din deșert este grea, resursele puține, iar animalele s-au obișnuit să stea permanent de veche, cu „urechile ciulite” după prădători. Așa au ajuns să cunoască semnalele de alarmă ale celorlalte specii. Pasărea Drongo se integrează perfect în peisaj. Mănâncă gâze și lucruri mici și, atunci când observă la orizont un pericol, scoate sunete de alarmă și animalele din jur se adăpostesc.

Și cum, de cele mai multe ori, apare și prădătorul cel rău – pentru coerența poveștii ar fi trebuit să fie lupul, pasărea Drongo este apreciată pentru contribuția la siguranța comunității, iar vocea ei este ascultată. Doar că ea are, uneori, o „agendă proprie” și, atunci când pune ochii pe mâncarea altora, dă semnale de alarmă mincinoase. De cele mai multe ori funcționează și bucatele "nemuncite" îi stau la dispoziție.

Dar, oricât de prudente ar fi creaturile care trăiesc în deșert, o masă câștigată cu efort și răbdare nu se părăsește cu ușurință. Și atunci își arată Drongo adevărata măiestrie. Dacă animalele a căror mâncare și-o dorește nu reacționează, Drongo trece de la ”vocea” proprie la cea a victimei. Păsările Drongo pot imita până la 32 de sunete de alarmă ale altor specii, iar, dacă doriți să vedeți cât de bine se descurcă, Scientific American ne oferă câteva exemple în emisiunea "60 de secunde".

Talentele pasărilor Drongo erau știute, dar era mai puțin cunoscută desfășurarea tactică de care pasările Drongo se folosesc pentru a obține aproape un sfert din porția zilnica de mâncare. (Imagine: Wikipedia)

Cele mai citite

Dintre atâția ciocoflenderi politruci îngrijorați de soarta lui Piersic, în campanie, care va rămâne Buză umflată?

Ilustrație: Marian Avramescu Starea de sănătate a actorului Florin Piersic a devenit subiect arzător pentru ciocoflenderii aflați la putere, în aceste timpuri de campanie...

Președintele UEFA, Aleksander Čeferin, susține campania pan-europeană pentru drepturile reproductive

Slovenul Aleksander Čeferin, președintele UEFA, a devenit cel mai recent lider important care susține campania pan-europeană pro-alegere, luptând pentru drepturile reproductive în Europa, și...
Ultima oră
Pe aceeași temă