16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO Cum arată dugongul, animalul necunoscut din Noua Caledonie

VIDEO Cum arată dugongul, animalul necunoscut din Noua Caledonie

Dugongul este un mamifer marin masiv, puțin cunoscut care a devenit obiectul unui plan strict de prezervare în Noua Caledonie, unde trăiesc ultimele populații ale planetei. Prezența acestor animale în laguna caledoniană este un factor ce contribuie la înscrierea recifurilor de coral din Noua Caledonie în Patrimoniul Umanității al UNESCO în 2008, transmite Agerpres.

Arhipelag din Pacificul de sud, Noua Caledonie, alături de Australia și Golful Persic, este habitatul uneia din cele trei colonii de mamifere dugong din întreaga lume, cu circa o mie de exemplare. Considerat drept “vulnerabil” de UICN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii), acest animal prezintă un risc crescut de extincție și este inclus din 2010 într-un plan de prezervare în Noua Caledonie.

Prima fază a acestui plan de conservare a fost consacrată cunoașterii acestui animal și mai ales numărării populației din Noua Caledonia, unde dugongul nu a mai făcut obiectul unui studiu. Capturarea acestor animale este strict interzisă și este pasibilă de o amendă de până la 8.000 de euro și o pedeapsă cu închisoarea de șase luni. În pofida consumului de carne de dugong cândva în cadrul unor ritualuri ale populației indigene, nu a fost acordată niciun fel de derogare.

În pofida cazurilor rare de braconaj, dugongul este amenințat de plasele de pescuit, în care poate fi prins în mod accidental, și de dezvoltarea navigației turistice. “Coliziunile și loviturile de elice reprezintă un risc, în timp ce ancorele distrug vegetația submarină”, cu care se hrănește animalul, explică Damien Grima, care coordonează “planul de acțiune dugong”.

Dugongii sunt singurele mamifere marine care se hrănesc exclusiv cu plante de apă, ceea ce le-a atras denumirea de “vaci de mare’. Aceste animale au dimensiuni mari — 2,4 până la 4 metri lungime — și cântăresc între 200 și 600 de kilograme. Au corpul acoperit cu o piele groasă. Buza superioară este despicată și ieșită în afară, acoperind gura animalului. Buza inferioară și cerul gurii sunt prevăzute cu niște tampoane cărnoase, adaptate hranei exclusiv vegetale.

Femelele au mameloane în zona toracică, fapt ce a atras speculația că dugongii sunt de fapt legendarele “sirene’. Asocierea a fost determinata și de faptul ca dugongii își țin puii între înotătoarele din față, la fel cum o mamă își ține copilul. Animalele se hrănesc în grup, în apele puțin adânci din apropierea coastelor, iar la apropierea unei bărci ei se ridică, scoțând din apă partea de sus a corpului.

Acest mamifer nemigrator sirenian trăiește în lagune la o adâncime de între 2 și 20 de metri. E posibil ca marinarii care au întâlnit pentru prima oară aceste animalele să fi crezut că sunt creaturi umanoide. Ordinul Sirenia include patru specii de mamifere acvatice, trei de apă dulce — lamantini (trăiesc în America de Nord și de Sud și in Africa) — și cea de-a patra marină — dugong.

 

 

Cele mai citite

Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Un recent accident aviatic petrecut la Aerodromul Spătaru din Buzău a adus la lumină o situație îngrijorătoare în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN)....

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă