10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialEchinocțiu 2015: Primăvara astronomică începe vineri

Echinocțiu 2015: Primăvara astronomică începe vineri

Echinocțiul de primăvară va avea loc în 20 martie, odată cu eclipsa de Soare și Super-Luna.

Echinocțiul desemneaza fiecare dintre cele doua momente ale anului, cand Soarele se afla pe traiectoria Ecuatorului ceresc si cand ziua este egala cu noaptea: un echinoctiu de primavara (20 martie) si unul de toamna (23 septembrie).

Citește și: ”Super Luna” va putea fi observată vineri noapte. Ce mituri circulă despre Luna la perigeu

ECHINOCȚIU DE PRIMĂVARĂ. Deşi echinocţiul de pe 20 martie – moment care va debuta la ora 22.45 GMT (21 martie, 00.45 ora României) – nu va avea impact asupra felului în care va arăta eclipsa de Soare, el va contribui la marcarea unei zile foarte speciale, ce va consta în desfăşurarea a trei evenimente astronomice rare într-un interval de câteva ore.

În 20 martie, axa Pământului va fi perpendiculară pe raza Soarelui – fenomen care se produce doar de două ori pe an, în timpul celor două echinocţii. După aceea, axa Terrei va începe să se încline (în raport cu raza Soarelui, n.r.), făcând ca zilele să devină mai lungi în emisfera nordică.

SEMNIFICAȚIE ECHINOCȚIU DE PRIMĂVARĂ. La momentul echinoctiului de primavara, Soarele traverseaza Ecuatorul ceresc, trecand din emisfera australa a sferei ceresti in cea boreala. Cand Soarele se afla in acest punct, numit punct vernal, el descrie miscarea diurna in lungul Ecuatorului ceresc, fenomen care determina – la data respectiva – egalitatea duratei zilelor cu cea a noptilor, indiferent de latitudine. Astfel, la 20 martie, ziua este egala cu noaptea si, incepand de la aceasta data, durata zilei va fi in continua crestere, iar cea a noptii, in scadere, pana la data de 21 iunie, cand va avea loc solstitiul de vara.

Citește și: VIDEO: 8 Lucruri inedite pe care trebuie să le știi despre Eclipsa Totală de Soare din 20 martie

In emisfera sudica a Pamantului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca in regiunile respective acest moment marcheaza inceputul toamnei astronomice. Totodata, in regiunile polare, in emisfera nordica, incepe lunga zi polara, iar in cea sudica incepe noaptea polara, care vor dura, fiecare, cate 6 luni.

Echinocţiul a fost sărbătorit ca un moment al începutului şi al reînnoirii, de numeroase culturi şi civilizaţii, şi este adeseori asociat cu Paştele creştin şi Pesah (sărbătoare ebraică).

Citește și: VIDEO: APOCALIPSA descoperită de români

ECHINOCȚIUL DE PRIMĂVARĂ. Denumirea populara a echinoctiului este “Tar Inainte” si, respectiv, “Tar Inapoi”.

Cuvântul “echinocţiu” derivă din cuvântul francez “équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul “aequinoctium”, format din “aequus” – “egal” şi “nox”, “noctis” – “noapte”.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă