12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialEl Nino pune în pericol coralii. Ce avertizează oamenii de știință

El Nino pune în pericol coralii. Ce avertizează oamenii de știință

Reapariția curentului cald ecuatorial al Pacificului, El Nino, ar putea provoca, anul viitor, cel mai rav episod de albire a coralilor înregistrat vreodată, au avertizat mai mulți cercetători, potrivit Agerpres

Oameni de știință de la Universitatea Queensland (Australia) și de la Agenția americană oceanică și atmosferică (NOAA) arată într-un studiu că El Nino va fi al treilea eveniment de acest tip și că vor fi afectate îndeosebi recifuri ca Marea Barieră de corali din Australia.

“Dacă situația continuă să se agraveze, Marea Barieră de corali va suferi o albire generalizată, asociată cu mortalitatea pe care o provoacă acest fenomen, cea mai frecventă consecință a creșterii nivelului apelor și temperaturilor mării”, a declarat directorul Institutului de studiere a schimbărilor globale al Universității menționate, Ove Heogh-Guldberg.

În cursul primului episod de albire înregistrat, din 1998, “peste jumătate” din Marea Barieră de corali, care figurează în Patrimoniul Umanității, a fost afectată, iar “între 5 și 10% din corali au murit”, a adăugat Ove Heogh-Guldberg. Marea Barieră a fost ocolită în timpul celui de-al doilea episod, din 2010, “datorită furtunilor care au atenuat tensiunea provocată de căldură. Reciful ar putea să nu mai aibă același noroc în 2016”, a mai spus specialistul.

Marea Barieră de corali, care se întinde pe 345.000 de kilometri pătrați, are circa 3.000 de sisteme de recifuri și o mie de insule tropicale. Australia a evitat cu greu să fie pusă de UNESCO pe lista sa de situri în pericol, iar guvernul de la Canberra pregătește un plan de conservare pe 35 de ani.

Creșterea temperaturii provoacă o stingere a coralilor, care se traduce printr-o decolorare a lor și duce la aporturi nutritive insuficiente, fenomene ce conduc la moartea recifurilor. Coralii se hrănesc cu alge microscopice, care trăiesc în mari colonii la suprafața lor. Prin fotosinteză se eliberează energie în țesuturile coralilor, care îi permit să își construiască scheletul de calciu ce găzduiește aceste alge unicelulare. Când coralul est supus unui stres, cum ar fi creșterea semnificativă a temperaturii apei, el se debarasează de aceste alge și se albește.

Dispariția recifurilor de corali are un impact important asupra ecosistemului marin fiindcă ele furnizează hrană și adăpost multor specii de pești și crustacei. În 1998 au fost afectate recifurile de corali din 60 de țări tropicale.

Curentul El Nino, care a reapărut în luna martie, ar urma să dureze până în primăvara lui 2016 și ar putea fi unul dintre cele mai intense înregistrate vreodată, potrivit oamenilor de știință americani.

El Nino este un fenomen neregulat, care duce la creșteri ale temperaturii apei din Pacific, ploi puternice în unele zone, secetă în altele, și vânturi de intensitate slabă. Cercetătorii sunt de părere că încălzirea climatică ar putea crește frecvența acestui fenomen potențial distrugător.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă