11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Eşec de proporţii în programul spaţial sovietic. Moscova a ordonat o...

FOTO. Eşec de proporţii în programul spaţial sovietic. Moscova a ordonat o anchetă

Programul spaţial al Rusiei a primit o lovitură neaşteptată.

Vehiculul spaţial de tip cargo Progress M-27M s-a dezintegrat în atmosferă, înainte de a-şi îndeplini misiunea – aceea de a ajunge la Statia Spaţială Internaţională (ISS) pentru a o aproviziona.

“Vehiculul Progress M-27M a încetat să mai existe la 05.05, ora Moscovei, pe 8 mai 2015”, a anunţat agenţia spaţială a Rusiei, Roscosmos, citată de Mediafax.

Nava spaţială s-a dezintegrat deasupra zonei centrale a Oceanului Pacific. În mod normal, toate vehiculele spaţiale se distrug la reintrarea în atmosfera terestră sau se prăbuşesc în ocean, dar încetarea existenţei lor trebuie să se producă după ce îşi îndeplinesc misiunea pentru care au fost concepute.

Nava automată Progress M-27M, fără oameni la bord, urma să se cupleze la Staţia Spaţială Internaţională, la data de 28 aprilie, pentru a aduce echipajului acesteia rezerve de hrană şi de oxigen. Operatorii ruşi de la sol au pierdut contactul cu Progress M-27M acum o săptămână, la doar câteva minute după lansare. Nava de transport a fost lansată de la cosmodromul Baikonur cu ajutorul unei rachete Soyuz.

Eşecul misiunii Progress nu pune în pericol oamenii de pe ISS, întrucât ei mai au rezerve pentru câteva luni. O capsulă spaţială Dragon, construită de americani cu rolul de a aproviziona ISS, este planificată să fie lansată, cel mai devreme, la data de 19 iunie 2015.

În schimb, următoarea misiune spaţială a Rusiei, care ar trebui să aducă un nou echipaj la bordul ISS, care era programată să decoleze pe 26 mai de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, ar putea fi amânată cu două săptămâni din cauza problemelor tehnice cu care s-a confruntat vehiculul Progress.

O conferinţă de presă anunţată pentru vineri, la care urmau să participe cei trei membri ai echipajului din viitoarea misiune – un american, un rus şi un japonez – a fost deja anulată.

Misiunea spaţială eşuată a costat aproape 500 de milioane de euro

Misiunea navei Progress M – 27M, care a eşuat, a costat aproape 500 de milioane de euro. Roscosmos a demarat o anchetă pentru a stabili cauzele incidentului.

În acest moment, echipajul de pe ISS este format din trei ruşi – Anton Şkaplerov, Ghenadi Padalka şi Mihail Kornienko, doi americani – Terry Virts şi Scott Kelly, precum  şi o femeie cosmonaut din Italia, Samantha Cristoforetti.

Cea mai recentă misiune de alimentare a ISS a fost efectuată de capsula fără echipaj uman Dragon, a companiei americane SpaceX, care a fost lansată pe 14 aprilie şi s-a conectat la ISS pe 17 aprilie.

Proiectul ISS, ruso – american, valorează 100 de miliarde de dolari

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se menţine pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, cu o viteză medie de 28.000 de kilometri la oră. ISS cântăreşte peste 408 tone şi oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Citeşte şi: La ce proiect spațial lucrează împreună SUA și Rusia

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă