10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialExperiment INEDIT în Japonia: Un cercetător vrea să dezvolte ORGANE UMANE în...

Experiment INEDIT în Japonia: Un cercetător vrea să dezvolte ORGANE UMANE în corpul unor porci

Un cercetător japonez încearcă să dezvolte în corpul unor porci organe umane în vederea transplantului, informează Agerpres.

Experimente prin care se va încerca dezvoltarea în corpul unor porci a unor organe umane utilizabile pentru anumite transplanturi vor fi efectuate, începând din luna august, la Universitatea Stanford, sub conducerea japonezului Hiromitsu Nakauchi, conform EFE.

Citește și: Cercetărorii americani DEZVĂLUIE cum se formează amintirile

Specialistul, care estimează că această metodă va putea servi în medicina regenerativă peste 5-10 ani, va folosi celule stem pluripotente induse (iPS), care au capacitatea de a se transforma în orice tip de țesut.

Într-o primă fază, celule iPS umane programate pentru a crea un anumit organ, de exemplu, țesut pancreatic, vor fi inoculate în embrioni de porc modificați în prealabil pentru a nu avea organul respectiv, pancreas în cazul dat. Embrionul va fi apoi implantat unei scroafe, iar cercetătorii speră ca, în final, să se nască un porc cu pancreas uman.

Hiromitsu Nakauchi a reușit deja un experiment în care un porc programat genetic să nu aibă pancreas s-a născut cu un pancreas generat prin folosirea de celule iPS. De acea dată, el a folosit celule iPS de la porc.

Potrivit cercetătorului japonez, pancreasul uman pe care intenționează să-l obțină nu va fi transplantat ca atare, urmând a fi transplantate doar celule izolate de pancreas, aceasta fiind o tehnică mai simplă. După ce sunt transplantate, aceste mici ‘insule’ de pancreas încep să producă insulina necesară pentru reglarea conținutului de glucide din sânge.

Citește și: Descoperire de EXCEPȚIE despre cometa Ciuri

Experimente similare celor pe care le va începe Hiromitsu Nakauchi efectuează, tot în SUA, și un biochimist spaniol, Juan Carlos Izpisua, la Institutul Salk din La Jolla.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă