14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFosila unei păsări preistorice ar putea prezice viitorul planetei

Fosila unei păsări preistorice ar putea prezice viitorul planetei

O nouă pasăre preistorică, uriașă, a fost descoperită în zona arctică a Canadei, de către o echipă de geologi de la Universitatea din Rochester. Noua specie, care are aproximativ 90 de milioane de ani vechime, este cea mai veche relicvă aviară descoperită vreodată în emisfera nordică, precizează publicația Scientific Reports.

Oasele acestei păsări, numită Tingmiatornis arctica, sugerează că ar fi arătat ca o încrucișare între un pescăruș uriaș și un cormoran, cu aripile de apro-ximativ un metru.

Numele speciei Tingmiatornis s-ar putea traduce prin sintagma „cei care zboară“ și provine din cuvântul „tingmiat“ din limba inuită. Tingmiatornis arctica are și dinți ascuțiți, și pene care-i permit să se scufunde.

Alături de alte fosile găsite în expedițiile precedente, noua pasăre ajută la crearea unei imagini mai clare a ecosistemului care a existat în urmă cu 93,9-89,8 milioane de ani în regiunea arctică a Canadei. În plus, ar putea oferi dovezi ale încălzirii globale despre care savanții spun că ar fi avut loc în acea perioadă, permițându-ne să înțelegem mai bine viitoarele schimbări climatice.

Canada caniculară

Reconstituirea istorică a climei ajută savanții la determinarea modului în care diferite specii și ecosisteme sunt afectate de schimbările climatice. Aceste efecte pot fi prezise și studiind modul în care sunt distribuite prin lume diferite specii.

Înainte de descoperirea acestei fosile, specialiștii susțineau că ar fi avut loc o încălzire globală în acea perioadă, dar că ar fi existat încă anotimpuri. Acum, însă, este clar că a fost o perioadă cu temperaturi foarte ridicate, fără anotimpuri, pentru că această pasăre nu ar fi supraviețuit iarna, explică savanții.

Studiind fosila și sedimentele, cercetătorii au stabilit că Tingmiatornis arctica a trăit într-un mediu vulcanic, în care ar mai fi existat țestoase și reptile de apă cum sunt champsosaursul sau crocodilul. O descriere total nepotrivită cu temperaturile arctice care se găsesc astăzi în această zonă a Canadei.

Fosilele ne spun cum arăta o astfel de lume, fără gheață și regiuni arctice, susțin cercetătorii.

Fosilele păsării arctice au fost găsite deasupra unor câmpuri de lavă, care s-ar fi putut forma dintr-o serie de erupții vulcanice. Când acești vulcani au pompat bioxid de carbon în atmosferă, s-a format un efect de seră care a permis dezvoltarea unor păsări uriașe ca Tingmiatornis arctica.

Indicatorii de mediu explică cel mai bine de ce o astfel de pasăre, care se dezvoltă în clime tropicale, a fost găsită în această regiune arctică, pentru că o încălzire globală ar fi generat un mediu cu ape proaspete și hrană bogată.   

Reconstituirea istorică a climei ajută savanții la determinarea modului în care diferite specii și ecosisteme sunt afectate de schimbările climatice. Aceste efecte pot fi prezise și studiind modul în care sunt distribuite prin lume diferite specii.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă