11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO: Cum arată una din primele galaxii din Univers, descoperită...

FOTO + VIDEO: Cum arată una din primele galaxii din Univers, descoperită de telescopul Hubble

Telescopul Spaţial Hubble care aparține agenției americane NASA, a descoperit una dintre primele galaxii din Univers, denumită GN-z11, aflată la 13,4 miliarde de ani lumină distanţă. Galaxia s-a format la doar aproximativ 400 de milioane de ani după explozia primordială care a dus la naşterea Universului, Big Bang, informează Sky News, citat de Agerpres.

O echipă de cercetători de la Universitatea Yale, de la Space Telescope Science Institute şi din cadrul Universităţii California din Santa Cruz a folosit instrumentul Wide Field Camera 3 din arsenalul telescopului Hubble pentru a măsura distanţa până la GN-z11. “

„Am făcut un important pas înapoi în timp, dincolo de ceea ce ne-am fi aşteptat să putem face cu Hubble. Am observat (galaxia) GN-z11 într-o perioadă în care Universul avea doar 3% din vârsta actuală”, a declarat unul dintre autorii descoperirii şi coordonatorul studiului despre această galaxie, astronomul Pascal Oesch.

Imaginile obţinute oferă noi indicii despre cum arăta „copilăria” Universului, însă modul în care s-a format această galaxie rămâne, pentru moment, un mister.

„Este extraordinar că o galaxie atât de masivă exista la doar 200 sau 300 de milioane de ani după aprinderea primelor stele din Univers”, a remarcat şi astronomul Gary Illingworth, coautor al acestui studiu, profesor la universitatea California din Santa Cruz. “Este nevoie de un proces de creştere extrem de rapid, producând noi stele cu o frecvenţă incredibilă pentru a se forma o galaxie de 1 miliard de mase solare atât de timpuriu” în istoria Universului, a adăugat el. 

Totodată,  Prof. Garth Illingworth a explicat că telescopul a fost împins „până la limitele sale absolute pentru a recepţiona datele spectroscopice necesare pentru a determina deplasarea spre roşu a luminii provenite de la această galaxie”, ceea ce a permis evaluarea distanței la care se află planeta.

Galaxia GN-z11 este localizată în direcţia constelaţiei Ursa Major şi este de aproximativ 25 de ori mai mică decât Calea Lactee, având doar 1% din masa galaxiei noastre. Această galaxie este subiectul unui studiu a cărui publicare a fost acceptată de către revista Astrophysical Journal. Până la această descoperire, cea mai îndepărtată galaxie cunoscută era EGSY8p7, aflată la distanţa de 13,2 miliarde de ani lumină. 

 

 

 

Cele mai citite

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă