20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Aripile unor păsări preistorice au fost descoperite conservate în chihlimbar

FOTO. Aripile unor păsări preistorice au fost descoperite conservate în chihlimbar

În urmă cu aproape 100 de milioane de ani, puii a două păsări s-au prins în seva lipicioasă a unui copac din pădurea tropicală, iar acum aripile lor, conservate în chihlimbar, furnizează oamenilor de ştiinţă perspective proaspete despre evoluţia păsărilor, informează agenţia de presă Xinhua, preluată de Agerpres

Micile exemplare au fost găsite în Valea Hukawng din nordul Myanmar şi au fost descrise în revista ‘Nature Communications’. 
Aceasta este pentru prima dată când au fost găsite aripi de păsări în chihlimbar. Până acum, pene individuale sau fragmente de pene ale păsărilor au fost găsite destul de frecvent. 

    Probele conţin două vârfuri de aripi impecabil conservate, cu toate caracteristicile intacte, inclusiv ţesuturi moi, provenind de la două păsări despre care oamenii de ştiinţă cred că au ieşit din găoace în urmă cu aproape 100 de milioane ani, in timpul perioadei Cretacic, la aproximativ 45 de milioane de ani după ce au evoluat primele păsări sau dinozaurii înaripaţi. 

    Fiecare fragment este de numai câţiva centimetri lungime şi probabil că aripile provin de la nişte exemplare de enantiornithine, un grup de păsări cu dinţi. 

    Mărimea şi dezvoltarea scheletului aripilor sugerează că păsările erau de vârstă mică atunci când au fost prinse în sevă, potrivit co-autorului studiului, dr. Xing Lida de Universitatea de Geoştiinţe din China. 

    Toate studiile anterioare cu privire la păsările din Cretacic s-au bazat pe fosile comprimate, bidimensionale păstrate în roci sedimentare. “Specimenele din chihlimbar ne oferă o şansa unică de a studia păsările cu dinţi dispărute, pornind de la aceste aripi perfect conservate”, a spus Xing. “Este pur şi simplu copleşitor”, a exclamat acesta. 

    Potrivit lui Xing, cercetătorii au achiziţionat şi un alt lot de chihlimbar care conţine specimene de vertebrate. “În curând vom putea să vedem o colecţie variată a faunei de vertebrate din Asia de Sud-Est din Cretacic”, a spus specialistul citat de agenţia Xinhua. 

Foto: Muzeul Regal Saskatchewan

Cele mai citite

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...
Ultima oră
Pe aceeași temă