22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Cum au ajuns ”Războiul Stelelor” și ”Stăpânul Inelelor” pe luna lui...

FOTO. Cum au ajuns ”Războiul Stelelor” și ”Stăpânul Inelelor” pe luna lui Pluto

Cel mai mare eveniment astronomic al anului, întâlnirea istorică dintre New Horizons și Pluto, le-a lăsat cercetătorilor o mulțime de date de analizat. Planeta pitică și cea mai mare lună a sa, Charon, i-au provocat pe astronomi să găsească nume pentru craterele, vulcanii, munții și câmpiile lui Pluto, potrivit mashable.com. 

Astfel, s-au inspirat din filmele și cărțile științifico-fantastice care au fascinat generații întregi de pământeni: de la ”Războiul Stelelor” la ”Stăpânul Inelelor”, harta numelor propusă de echipa New Horizons este populată cu denumiri precum Vader, Skywalker și Balrog.

Totodată, echipa de astronomi a cerut și publicului să vină cu propuneri de nume și a primit o mulțime de sugestii. Apoi, cercetătorii au creat o hartă cu toate numele adunate, pe care au trimis-o Uniunii Internaționale Astronomice (UIA), autoritatea care hotărăște dacă numele pentru obiectele celestre sunt potrivite. Dacă UIA se pronunță în favoarea numelor propuse de echipa New Horizons, vom avea o planetă unde Luke Skywalker și Spock nu se vor afla la distanță prea mare unul de celălalt. 

Conform regulilor UIA, Pluto trebuie să aibă și nume inspirate din mitologie, astfel că echipa NASA a propus numele de Cthulu (un zeu întunecat dintr-un roman scris de H.P.Lovecraft) și Balrog (demon din ”Stăpânul Inelelor”), pentru o pată neagră de la suprafața planetei. 

Craterul întunecat al Charon: VADER

Pentru luna Charon, echipa NASA s-a aventurat cel mai mult în lumea științifico-fantastică. Regulile UIA permit nume care amintesc de destinații sau momente cruciale din călătoriile ficționale în spațiu, precum și nave și călătorii relatate în cărțile și filmele SF. 

Astfel, pe Charon, craterele poartă nume precum: Vader, Skywalker și Leia, din ”Războiul Stelelor”. În continuare, de-a lungul văii Vulcanelor, se înșiră craterele Spock, Kirk, Sulu și Uhura, nume ale personajelor din ”Star Treck”.  

Mai mult, o depresiune poartă numele Tardisului, mașina cu care Doctor Who călătorea în spațiu și în timp. De asemenea, craterul Ripley și depresiunea Nostromo amintesc de ”Alien”, în timp ce depresiunea Serenity a fost numită după nava din serialul-fenomen ”Firefly”. 

New Horizons a încheiat harta la polul nord al lunii Charon, unde o regiune a fost numită Mordor, în onoarea ”Stăpânului Inelelor”. 

De ce cred astronomii că denumirile propuse de ei vor fi acceptate 

”Deși sunt încă provizorii, credem că avem o șansă destul de mare pentru a obține aprobare pentru aceste denumiri. UIA tinde să favorize denumiri care au o istorie mai lungă, însă ”Star Trek” are deja 50 de ani, în timp ce ”Războiul Inelelor” a apărut acum 40 de ani”, a explicat cercetătorul Mark Showalter, din echipa New Horizons, pentru Mashable. 

Mai mult, UIA a creat un precedent atunci când a fost de acord ca elemente de pe lunile planetei Saturn să poarte numele hobbiților Bilbo și Frodo. 

Aprobarea denumirilor din ”Star Trek”, ”Doctor Who” și ”Războiul Stelelor” ar fi o premieră pentru sistemul solar, dacă nu luăm în considerare craterul de pe Marte botezat după creatorul Star Trek, Gene Roddenberry, remarcă Mashable. 

William Shatner, actorul care l-a adus la viață pe căpitanul Kirk, s-a declarat încântat de demersul New Horizons. 

”Sunt mândru că au ales nume din seria Star Trek și pe căpitanul Kirk pentru Charon. Este o onoare pentru mine că un personaj la a cărui creație am contribuit primește o asemenea distincție”, a declarat Shatner, pentru Mashable. 

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă