7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO: O nouă descoperire pe Pluto. Cum arată materia roșiatică mobilă pe...

FOTO: O nouă descoperire pe Pluto. Cum arată materia roșiatică mobilă pe suprafețe plane

Pe Pluto, există o materie de culoare roșie, generată de combinarea metanului cu nitrogenul în atmosferă, care se mișcă neobișnuit, în zona numită neoficial “Terra Vikingă”, arată noile date primite de NASA de la sonda spaţială americană New Horizons, informează NASA.

Datele furnizate de sonda spațială combină fotografii făcute cu dispozitivul de recunoaştere cu rază lungă (Long Range Reconnaissance Imager – LORRI) de pe sondă, pe 14 iulie 2015, de la o distanţă de aproximativ 49.000 de kilometri. Instantaneele arată particularităţi de pe Pluto, la o rezoluţie de 480 metri/pixel. Peste informaţiile adunate de LORRI au fost suprapuse imagini color, făcute cu dispozitivul supranumit Ralph sau MVIC (Multispectral Visible Imaging Camera), de la o distanţă de aproximativ 34.000 de kilometri, având o rezoluţie de 650 metri pe pixel. Fotografiile au fost realizate timp de 20 de minute, imediat după instantaneele LORI.

Suprafaţa surprinsă în fotografia dată publicităţii de NASA arată un teritoriu care are aproximativ 250 de kilometri.

Particularităţile care stârnesc curiozitatea oamenilor de ştiinţă sunt: existenţa hidratului de metan, o substanță solidă formată din gheață și metan, condensat în multe cratere, dar și o serie de particulele de culoare roşu închis, care apar în zone joase, precum pereţii şi interiorul craterelor.

O anomalie descoperită de cercetători constă în modul în care se comportă materialul roșiatic: este mai dens în zonele cu suprafață netedă și se scurge în canale şi cratere. Potrivit oamenilor de ştiinţă, cantităţile mari de material, cu o asemenea densitate, nu ar trebui să fie atât de mobile. În aceste condiţii, ei sugerează că ar fi putut să se mişte odată cu gheaţa care curge dedesubt sau să fie “măturate” de vânturile de pe Pluto.

Sonda americană New Horizons a ajuns, în 15 iulie, la ora 11.49 GMT (14.49, ora României), la cea mai mică distanţă de planeta pitică Pluto, 12.500 de kilometri, “întâlnirea” fiind considerată de specialişti principalul eveniment spaţial al anului 2015, potrivit site-ului NASA. 

Sonda New Horizons, lansată de NASA în 2006 şi care a călătorit 5,3 miliarde de kilometri prin spaţiu, cercetează Pluto și corpurile spaţiale din Centura Kuiper, într-o misiune fără precedent.

 

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă