11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFOTO: Eveniment rar într-o peșteră din Slovenia. Doi pui de dragon au...

FOTO: Eveniment rar într-o peșteră din Slovenia. Doi pui de dragon au eclozat

Doi pui de „dragon” au eclozat într-o peșteră antică din Slovenia. Mama lor face parte dintr-o specie de salamandră oarbă care, în luna februarie, a fost surprinsă depunând mai multe ouă. Acest eveniment este o raritate, întrucât specia se reproduce o dată sau de două ori într-un deceniu, informează Descoperă, citat de Mediafax.

Unul dintre dragoni, numit „Olm”, a apărut la patru luni după ce femela a depus 64 de ouă. El a fost filmat în timp ce se pregătea să iasă din ou. Odată ieșit din plicul său embrionar, puiul de „dragon” a început să înoate agitat prin acvariul de incubare, unde era monitorizat cu atenţie. Literatura de specialitate confirmă că ei se luptă mult pentru a scăpa de peretele oului şi, în mod normal, aceştia întreprind mai multe încercări. La scurt timp, un al doilea pui de dragon a eclozat. 

Din lotul iniţial de ouă, cercetătorii consideră că cel puţin 22 dintre ele sunt susceptibile de a ecloza. Toate ouăle sunt observate îndeaproape de cercetători.

„Dacă totul va merge bine, puii de dragon vor creşte mari. Deşi ei nu vor putea respira cu foc, acest lucru va fi momentul potrivit pentru focuri de artificii!”, a declarat reprezentantul personalului de la peştera Postojna din Slovenia.

Acestea sunt singurele vertebrate care locuiau în peşterile din Europa, iar descendenţa lor evolutivă pare să se întindă în urmă cu 200 de milioane de ani, precizează oamenii de știință. În timp, specia s-a adaptat la un set anume de condiţii de mediu. Acest tip de salamandră trăiește în peștera Postojna de aproximativ un secol. În general, doar unul din 250 de ouă eclozează cu succes. Atât sursele de lumină, cât şi schimbările puternice în chimia mediului lor acvatic, distrug imediat ouăle. Din aceste motive, cercetătorii au creat un acvariu special.

Un eveniment de succes a fost incubaţia multiplă, din care, la patru luni a eclozat un ou. Crearea unui acvariu artificial reprezintă un avantaj enorm pentru speciile pe cale de dispariţie, ale căror habitate sunt din ce în ce mai rare şi nu le permit să trăiască din cauza uzurpării umane şi a poluării masive.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă