11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Locurile de pe Pământ care oferă o priveliște spectaculoasă asupra cerului...

FOTO. Locurile de pe Pământ care oferă o priveliște spectaculoasă asupra cerului înstelat

Cerul înstelat a inspirat, de-a lungul vremii, arta și literatura umanității. Însă, în prezent, locurile din care cerul pe timpul nopții poate fi văzut cu claritate sunt din ce în ce mai puține, din caua poluării, arată BBC. 

”Două treimi din populația Pământului trăiește în zone unde este atât de multă lumină noaptea, încât nu se mai văd stelele. Să vezi cum arcul Căii Lactee se ridică deasupra liniei orizontului este ca o scenă dintr-un roman SF pentru mulți copii și tineri care s-au născut în orașe”, a explicat directorul organizației internaționale ”Lumea, noaptea”, Babak Tafreshi.  

Deschideți galeria foto pentru a vedea imagini uimitoare cu cerul înstelat, surprins în diverse colțuri ale planetei.  

De asemenea, unii experți avertizează că acest tip de poluare le poate afecta abilitatea de ghidare a animalelor, peștilor, fluturilor și broaștelor țestoase. 

Pentru a putea observa stelele, cerul trebuie să fie senin, iar în mediul înconjurător să fie întuneric. Astfel, unele dintre cele mai uimitoare fotografii cu cerul noaptea au fost realizate în zone în care oamenii ajung cu greu, precum deșertul Saharei, Namibia sau vulcanii din Hawaii. 

1. Deșertul Saharei

Deșertul Saharei se întinde pe o suprafață de 9.000.000 de kilometri pătrați, adică 10 % din continentul african, și este cel mai mare fierbinte deșert din lume. Combinația dintre temperaturile înalte, uscăciunea aerului, și zona izolată în care se află oferă o vedere spectaculoasă asupra cerului înstelat.

2. Namibia

Industria astroturistică este în creștere în Namibia, unde vremea uscată din deșert și cerul clar sunt ideale pentru observații astronomice. În deșert au fost instalate mai multe telescoape pentru turiști.

3. Deșertul Rub al-Chali, Peninsula Arabia

Deșertul Rub al-Chali, situat în sud-estul Peninsulei Arabia, este unul dintre cele mai mari deșerturi din lume, cu o suprafață de 650.000 de kilometri pătrați.

4. Deșertul Atacama, Chile

Deșertul Atacama, cel mai arid din lume, se întinde până în Peru, Bolivia și Argentina. Aici, au fost amaplasate mai multe observatoare astronomice. ”Atacama are un cer foarte senin în multe nopți pe an. Când faci o plimbare prin Atacama, te simți ca și cum ai fi pe Marte”, a spus Tafreshi, citat de BBC. 

5. Insula vulcanică La Palma, din Insulele Canare

Insula vulcanică La Palma, din Insulele Canare, este una dintre destinațiile preferate ale astronomilor. În 2002, insula a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.

6. Munții Himalaya

Munții Himalaya oferă o priveliște incredibilă asupra cerului. 

7. Vulcanii din Hawaii

Pe vulcanii din Hawaii se află mai multe observatoare astronomice renumite. Vulcanii Mauna Kea și Mauna Loa, cu o înălțime de 4.000 de metri, sunt cunoscuți pentru priveliștea pe care o oferă. 

8. Australia de Vest

Fotografiile din satelit care au surprins vestul Australiei au arătat cât de întunecată este regiunea. Multe parcuri naționale din zonă sunt preferate de turiști pentru observații astronomice.

9. Munții Alpi

”Ultimul loc din Europa de Vest neatins de lumini artificiale sunt Alpii, din cauza populației mici, zonelor bine conservate, și altitudinea înaltă”, a explicat Tafreshi.

10. Statul Wyoming, SUA

În Wyoming există mai multe rezervații naturale, unde cerul înstelat se vede foarte bine. 

Cele mai citite

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă