12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialGodzilla, planeta uriașă ce ar putea schimba to ce știm despre originile...

Godzilla, planeta uriașă ce ar putea schimba to ce știm despre originile Universului

O planetă telurică uriaşă, de 17 ori mai mare decât Terra, descoperită recent de astronomi ar putea schimba percepţia oamenilor de ştiinţă despre originile Universului, informează AFP, citată de Mediafax. Mega-planeta, denumită Kepler-10c și supranumită „Godzilla”, după cunoscutul monstru cinematografic, are un diametru de 29.000 de kilometri, adică de 2,3 ori mai mare decât cel al Terrei.

Această planetă telurică, aflată la o distanţă de 560 de ani-lumină de Terra, a fost descoperită de misiunea Kepler, lansată de Agenţia spaţială americană (NASA), au anunţat, luni, oamenii de ştiinţă prezenţi la o conferinţă organizată, în oraşul Boston, de American Astronomical Society.

„Surpriza a fost totală atunci când am înţeles ceea ce găsisem”, a declarat astronomul Xavier Dumusque, de la Centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian. Până în prezent, astronomii nu credeau în existenţa unui astfel de „monstru teluric”, deoarece, cu cât planeta este mai mare, cu atât forţa ei de atracţie gravitaţională o face să adune în jurul ei nu doar materiale solide, ci mai ales cantităţi mari de hidrogen, transformând-o astfel într-o planetă uriaşă gazoasă, precum Jupiter.

„Este Godzila planetelor de tipul Terrei!”, a declarat Dimitar Sasselov, directorul proiectului despre originile vieţii lansat de Universitatea Harvard (Harvard Origins of Life Initiative). „Dar, spre deosebire de monstrul din film, Kepler-10c are implicaţii pozitive asupra vieţii”, a adăugat el.

Misiunea Kepler lansată de NASA poate doar să repereze planete, dar nu poate să precizeze dacă acestea sunt gazoase sau telurice. Dimensiunea impozantă a „Godzillei” sugerează mai degrabă o planetă de tip „mini-Neptun”, mai mare decât Terra, înconjurată de un strat gros de hidrogen şi heliu.

Un telescop amplasat pe Insulele Canare a putut să determine că această mega-planetă are o masă de 17 ori ori mai mare decât cea a Terrei, depăşind aşteptările astrofizicienilor. „Kepler-10c şi-a conservat atmosfera pe parcursul existenţei sale, întrucât planeta este suficient de mare pentru ca atmosfera să nu îi scape”, a declarat Xavier Dumusque.

Kepler-10c, care orbitează în jurul unei stele ce seamănă foarte mult cu Soarele, într-un interval de 45 de zile, pare să fie însă prea fierbinte pentru a întreţine viaţa. Însă această mega-planetă demonstrează că Universul a fost capabil să creeze planete telurice uriaşe, chiar într-o epocă în care elementele grele necesare, precum siliciul şi fierul, erau rare (Universul primitiv conţinea doar hidrogen şi heliu).

Planeta aparţine sistemului Kepler-10, care conţine încă o planetă, denumită Kepler-10b. Acest sistem stelar are o vârstă de circa 11 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că s-a format la mai puţin de 3 miliarde de ani după Big Bang, potrivit oamenilor de ştiinţă. (Sursa imaginii:  Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics/David Aguilar, via nasa.org)

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Gafa lui Târnovanu amână fiesta FCSB-ului! Meciul cu Farul se joacă cu titlul pe masă

FCSB a remizat în deplasare cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 2-2, în etapa a șasea din play-off, și trebuie să mai aștepte pentru...

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...
Ultima oră
Pe aceeași temă