9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialGuvernul Chinei va strămuta peste 9000 de oameni, pentru a construi un...

Guvernul Chinei va strămuta peste 9000 de oameni, pentru a construi un radiotelescop gigant

Guvernul de la Beijing va organiza strămutarea a 9110 oameni, pentru a facilita construirea, pe locul vechilor case, a unui radiotelescop gigant, informează Agerpres.

Strămutarea va permite “crearea unui mediu fiabil în privința undelor electromagnetice”, a declarat Li Yuccheng, înalt oficial din provincia Guizhou, citat de agenția China Nouă. Pe o rază de cinci kilometri de amplasamentul viitorului telescop, toată populația va fi îndepărtată.

Persoanele strămutate vor primi o compensație de 12.000 de yuani (1.650 de euro), unele și o subvenție complementară pentru chirie. Sute de mii de chinezi au fost strămutați în trecut pentru a face loc unor vaste proiecte de infrastructură, cum ar fi baraje și canale, mulți declarându-se nemulțumiți de despăgubirile primite.

Beijingul își mărește investițiile în astronomie, accelerând programul de explorare spațială, căruia îi alocă miliarde de euro. Autoritățile intenționează să plaseze o stație permanentă pe orbită până în 2020 și chiar să trimită un om pe Lună.

La rândul lui, radiotelescopul, la care se lucrează din martie 2011, va avea dimensiuni ieșite din comun. Plasat între trei versanți muntoși, într-o zonă rurală din provincia Guizhou (sud-vest), FAST (Five-hundred-metre Aperture Spherical Radio Telescope) este construit pe o suprafață de 30 de ori mai mare decât a unui teren de fotbal și are o deschidere sferică cu un diametru de 500 de metri.

Radiotelescopul va fi mult mai mare decât obiectivul similar Arecibo din insula Porto Rico, care este în prezent cel mai mare radiotelescop din lume, cu un diametru de 305 metri. FAST va avea o sensibilitate de trei ori mai mare decât Arecibo.

Realizarea telescopului din China a costat 1,2 miliarde de yuani (165 de milioane de euro), instalația urmând să fie finalizată în luna mai și pusă în funcțiune imediat după aceea.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă