3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialÎncălzirea globală amenință bazele militare americane. Unele dintre ele vor fi INUNDATE

Încălzirea globală amenință bazele militare americane. Unele dintre ele vor fi INUNDATE

Creşterea nivelului oceanelor ca rezultat al încălzirii globale care intensifică amploarea uraganelor şi a inundaţiilor de coastă va ameninţa tot mai mult baze militare de pe coasta de est a Statelor Unite şi din Golful Mexic, arată un raport publicat miercuri şi preluat de AFP, informează Agerpres.

Experţi ai unui ONG denumit Union of Concerned Scientists (UCS) au analizat 18 baze militare reprezentative din peste 120 de baze de coastă din întreaga ţară pentru a evalua impactul schimbării climatice asupra funcţionării lor în următoarele decenii. 

“Până în 2050, majoritatea acestor baze vor trece prin de zece ori mai multe inundaţii decât în prezent”, arată Kristy Dahl, cercetătoare în cadrul UCS şi coautor al raportului intitulat “Militarii americani pe linia de front a creşterii nivelului oceanelor”. 

În condiţiile unei creşteri mai rapide a nivelului oceanelor în a doua jumătate a secolului al XXI-lea, inundaţiile provocate de maree ar putea fi aproape zilnice pentru unele baze, făcând terenul de nefolosit pentru instruirea trupelor şi desfăşurarea de teste. 

Patru din bazele analizate, printre care staţia aeronavală de la Key West (Florida) şi centrul de recrutare al corpului de marină din Carolina de Sud ar putea pierde între 75 şi 95% din terenurile lor până la sfârşitul secolului, conform previziunilor cercetătorilor. 

În raport se subliniază că Pentagonul recunoaşte deja ameninţarea serioasă pe care o reprezintă încălzirea climei pentru bazele militare şi insistă pe necesitatea alocării mai multor resurse şi a instalării mai multor sisteme de supraveghere pentru a se pregăti în vederea acestui lucru. Însă în luna iunie, comisia de alocări bugetare a Camerei Reprezentanţilor, cu majoritate republicană, a adoptat un amendament care blochează fondurile Pentagonului destinate aplicării strategiei sale de adaptare la schimbările climatice, arată raportul 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă