15.2 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialÎncălzirea globală omoară eucaliptul

Încălzirea globală omoară eucaliptul

O echipă de oameni de știință a studiat peste 650 de specii de eucalipt de pe teritoriul Australiei pentru a afla care ar fi destinul acestor copaci în cazul în care temperatura medie ar crește cu 3 grade Celsius, informează ABC News.

„Am studiat distribuția de astăzi a copacilor de eucalipt și care ar putea fi aceasta peste 60 de ani, ținând cont de scenariul schimbărilor climatice“, a declarat co-autorul studiului, profesorul asociat Bernd Gruber de la Universitatea din Canberra, citat de Agerpres. „Am descoperit că habitatele disponibile acestei specii au suferit o schimbare majoră și am văzut unde se va ajunge. Am folosit (aceste date – n.r.) pentru a identifica zonele ce ar putea fi esențiale pentru conservare“, a explicat acesta.

Cercetarea, publicată în Nature Climate Change, se bazează pe scenariul intermediar emis de Grupul In­terguvernamental privind Schimbările Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change — IPCC), care trage un semnal de alarmă privind un „vârf“ al emisiilor în 2060, ce va duce, până în 2100, la creșterea temperaturii cu 3 grade Cel­sius peste nivelurile din perioada preindustrială. Concluziile arată că doar câteva specii de plante își vor mări zona de habitat în această perioadă, iar habitatul a peste 90% din speciile de eucalipt se va micșora, în medie, cu 50% în următorii 60 de ani. Șaizeci dintre speciile studiate – în special „mallee“ (Eucalyptus stricta) – se crede că vor dispărea complet din zonele actuale.

Cele mai citite

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, „zburat” din bordul administrativ de la Romsilva

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a primit recent un cadou neplăcut din partea ministrului PNL al Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind ejectat...
Ultima oră
Pe aceeași temă