25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialINCREDIBIL: Cele mai vechi organisme de pe Pământ

INCREDIBIL: Cele mai vechi organisme de pe Pământ

Planeta noastră este un loc spectaculos prin locurile extraordinare, dar mai ales prin organismele care o populează de milioane de ani.

Rachel Sussman este o artistă căreia îi place foarte mult fotografia. Iară pasiunea ei se intersectează cu ştiinţa pe o ramură specială. Rachel cercetează şi fotografiază cele mai vechi organisme din lume.

Munca ei este extraordinară şi scoate în evidenţă un subiect poate nu foarte mediatizat, însă de o importanţă majoră pentru cercetările privind originile vieţii pe pământ.

Vă prezentăm câteva dintre aceste specii extraordinare.

În deşertul Mojave Yucca din California există un tufiş vechi de 12.000 de ani.

Pinul Bristlecone din California este printre cele mai vechi organisme unitare din lume şi cunoscut pentru longevitate: vârsta depăşeşte 5000 de ani.

Iarba de mare Posidonia din Insulele Baleare, Spania este aproximată la vârsta de 100.000 de ani. Zona maritimă în care se găseşte, mai exact între Ibiza şi Formentera, se află sub patrimoniu UNESCO.

În deşertul Atacama trăieşte o specie înrudită cu pătrunjelul pe care îl ştim cu toţii. Deşi pare o piatră cu înveliş de muşchi, este de fapt un arbust înfloritor. Vârsta estimată este de aproximativ 2000 de ani.

Stromatolitele sunt de fapt nişte bacterii. Importanţa acestor microorganisme este imensă: existenţa lor are legătură cu oxigenarea planetei care a început acum 3.5 miliarde de ani în urmă, fiind, de fapt, baza vieţii pe pământ.  Ele au fost descoperite şi în Australia şi au o vârstă estimată la 3000 de ani.

Baobabul Pafuri din Parcul Naţional Kruger din Africa de Sud are peste 2000 de ani. Pentru a putea fi vizitat, este necesară escortă. Fiind un copac cu multe scorburi, acestea pot adăposti animale periculoase. Însă ameninţarea adevărată vine de la oamenii care vandalizează aceşti copaci. 

Sursa foto: Rachel Sussman via ideas.ted.com

Cele mai citite

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă