11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialJaponia a pierdut un SATELIT de 248 de milioane de dolari, abia...

Japonia a pierdut un SATELIT de 248 de milioane de dolari, abia lansat

Agenţia japoneză de explorare spaţială Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) a declarat luni că a pierdut de două zile contactul cu un satelit cu raze X trimis în spaţiul cosmic, informează AFP, citată de Agepres.

Satelitul fusese lansat la mijlocul lunii februarie, cu misiunea de a obţine date despre Univers.

De sâmbătă de la ora 05:40 GMT, JAXA nu a reuşit să comunice cu satelitul 'Astro-H', redenumit 'Hitomi' după lansarea sa reuşită. O echipă tehnică de 40 de membri este mobilizată pentru a încerca să rezolve problema, a declarat un purtător de cuvânt.

Un centru de supraveghere spaţială din SUA a raportat posibilitatea separării satelitului în mai multe bucăţi, dar JAXA ar fi reuşit la scurt timp după primirea acestei informaţii să recepţioneze un semnal al satelitului care părea contradictoriu şi necesita verificări suplimentare, a explicat agenţia într-un comunicat. 

Echipele JAXA au anunţat acum o lună finalizarea "unei faze critice a operaţiunilor" constând în special în testarea spectrometrului şi în punerea în funcţiune a unui dispozitiv de răcire. 

Agenţia indica atunci că "verificările funcţionale ale instrumentelor de bord urmau să fie efectuate pe parcursul unei luni şi jumătate înainte de calibrarea echipamentelor, care era de asemenea prevăzută să dureze o lună şi jumătate". 

Obiectul cosmic japonez are 14 metri lungime şi nouă metri lăţime şi cântărește 2,7 tone. El are la bord un ansamblu de 200 de oglinzi de recepţie şi concentrare a razelor X spre instrumente de ultimă generaţie, printre care patru telescoape, două detectoare cu raze X şi un spectrometru. 

"Care sunt legile fizicii în condiţii extreme? Ce s-a întâmplat în momentul creării Universului? Cum s-au format şi cum au evoluat galaxiile? Cum cresc găurile negre şi care este influenţa lor asupra împrejurimilor? – sunt tot atâtea întrebări la care oamenii de ştiinţă aşteptau un răspuns, prin internediul datelor culese de acest satelit, care a costat 31 de miliarde de yeni (248 milioane de dolari). 

Japonia nu este la prima lansare a unui satelit de acest tip, multe altele fiind plasate pe orbită începând din anul 1979. Ultimul lansat fusese Suzaku, în anul 2005.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă