14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialMemoria poate fi dublată în 40 de zile

Memoria poate fi dublată în 40 de zile

Deşi oamenilor obişnuiţi le este adesea greu să-şi amintească unde şi-au lăsat cheile, cercetătorii spun că acum aproape oricine poate dobândi o superputere de memorare cu un antrenament doar puţin mai lung de o lună.

Creierul unei persoane cu abilităţi medii de memorare nu este diferit structural de cel al cuiva cu o supermemorie, ceea ce înseamnă că oricine şi-ar putea îmbunătăţi capacitatea de memorare, potrivit unor studii citate de Sciencealert.com.

Pentru a ajunge la această descoperire, cercetătorii de la Centrul Medical al Universităţii Radboud din Olanda au studiat creierele a 23 de concurenţi din topul Campionatului Mondial de Memorie, o competiţie în care par-tici-panţii încearcă să-şi amintească cât mai multe cu-vinte dintr-o listă. Oamenii de ştiinţă au constatat că anatomia creierului acestor supermemorii nu avea nimic special faţă de creierele a 23 de persoane obişnuite de vârstă, sănătate şi inteligenţă similare. Creierele campionilor aveau însă nişte conexiuni specifice, adică anumite regiuni conlucrau în diferite moduri.

Şi cum se ştie deja că aceste conexiuni sunt flexibile, echipa a făcut o serie de teste pentru a vedea dacă o persoană cu o memorie medie poate fi antrenată să-şi îmbunătă-ţească abilităţile de memorare. Ast-fel, după ce 51 de oameni cu memorie normală au fost antrenaţi 40 de zile, timp de 30 de minute pe zi, cercetătorii au constatat că o anumită tehnică duce la dublarea capacităţii de memorie şi chiar mai mult – persoanele respective au ajuns să memoreze 62 de cuvinte din 72, în timp ce la început îşi aminteau doar 26.

Speranță pentru uituci

Şi mai fascinantă a fost descoperirea faptului că în creierele acestor oameni conexiunile au devenit tot mai similare cu ale concurenţilor din topul Campionatului Mondial de Memorie. În plus, la patru luni după încetarea antrenamentelor, performan-ţele persoanelor respective nu s-au schimbat.

Având în vedere că testul a fost efectuat la scară mică, cu puţini subiecţi, cercetătorii spun că nu se pot entuziasma deocamdată de rezultatele obţinute. Nu au nicio dovadă că ar ajunge la aceleaşi performanţe şi într-un grup mai numeros.

Dar acesta este doar unul dintre primele studii care cercetează structura creierelor persoanelor cu supermemorie şi pare foarte logic ca aceasta să nu fie unică, pentru că oamenii respectivi nu s-au născut cu abilităţi deosebite de memorare, ci le-au dobândit în timp prin antrenamente.

Acum sunt necesare mai multe studii pentru a se obţine o imagine de ansamblu asupra modului în care un antrenament strategic poate schimba conexiunile din creier şi dacă acest antrenament ar funcţiona şi pe un eşantion mai larg.  

Cele mai citite

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă