10.6 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSpecialMutațiile care provoacă schizofrenia

Mutațiile care provoacă schizofrenia

 

echipă internațională a desfășurat cea mai amplă cercetare cu privire la această boală, analizând 150.000 de persoane.

Există peste 100 de mutații genetice asociate cu riscul dezvoltării schizofreniei, des­chizând noi piste pentru înţelegerea cauzelor acestei boli complexe şi pentru tratarea sa, arată un studiu efectuat de o echipă internaţională de geneticieni.

Cercetarea este cea mai importantă până în prezent în domeniul psihiatriei, deoarece a vizat peste 150.000 de persoane, dintre care aproape 37.000 de pacienţi.

Cercetătorii au identificat astfel, pornind de la 80.000 de mostre prelevate, 128 de mutaţii genetice independente, în 108 regiuni precise ale genomului – dintre acestea 83 fiind mutaţii noi, care ar putea contribui la predispoziţia pacienţilor la această boală.

Majoritatea acestor variaţii se referă la gene implicate în procesul de transmitere a informaţiilor între neuroni, denumit “neurotransmisie”, şi în funcţiile esenţiale pentru memo­rie şi învăţare, potrivit Mediafax, care citează revista Nature.

Schizofrenia, care intervine în ge­neral în adolescenţă şi la adulţii tineri, afectează peste 24 de milioane de persoane în întreaga lume. Boala se manifestă prin episoade acute de psihoză, cum ar fi halucinaţiile şi delirul, dar şi simptome cronice care se traduc prin tulburări afective şi intelectuale.

În prezent, există medicamente care tratează schizofrenia, însă eficienţa lor ar trebui îmbunătăţită. Medicamentele actuale tratează simptomele psihozei, însă nu sunt eficiente împotriva slăbirii capacităţilor cognitive, a anunțat Broad Institute din Statele Unite într-un comunicat.

“Aceste noi rezultate ar putea stimula dezvoltarea unor noi tratamente contra schizofreniei”, a spus Michael O’Donovan, coordonatorul cercetării, de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie.

Cercetarea, denumită “studiu de asociere pangenomică” (“genome-wide association study” – GWAS), s-a bazat pe o analiză a genomului provenit de la numeroşi indivizi pentru a localiza mutaţiile genetice asociate cu o anumită boală, mai ales acelea care, deşi au un efect minor luate individual, ar putea juca un rol determinant dacă sunt cumulate.

Echipa de cercetare a fost formată din peste 300 de oameni de ştiinţă din 35 de ţări.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă