12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Anunț important NASA: Există APĂ pe Marte

VIDEO. Anunț important NASA: Există APĂ pe Marte

NASA a anunțat, luni după-amiază, că poate confirma că există apă, în formă lichidă, pe Marte, ceea ce înseamnă că Planeta Roșie ar putea susține viața, potrivit discovery.com. 

Oamenii de știință au acum dovezi că apa a sculptat misterioasele forme geografice de culoare neagră care apar în timpul lunilor de vară pe Marte, denumite de NASA Recurring Slope Lineae (RSL). Această descoperire are două implicații: că a existat viață pe Marte și că pot fi derulate expediții umane pe Planeta Roșie, în viitor. 

”RSL apar când apa curge, în zilele calde, pe pantele de pe Marte şi până acum s-a presupus, dar nu era confirmat, că sunt cauzate de apele sărate care se infiltrează în sol. Acum, putem confirma că analizele spectrale, realizate în patru locuri diferite, confirmă teoria", susţine echipa NASA care cercetează planeta Marte.

Descoperirea, anunțată luni, vine după un an de speculații și studii care să arate de ce unele dealuri de pe Marte sunt traversate de niște pante de aproape 900 de metri în lungime. Aceste pante apar doar în anotimpul cald și dispar atunci când vine iarna.

Acest fenomen a fost observat prima dată în 2011 pe câmpiile din sudul Planetei Roșii, dar de atunci au mai fost observate și în zona ecuatorială a planetei, mai ales în interiorul canioanelor. 

Cu ajutorul datelor colectate de Orbiterul de recunoaștere al NASA și folosindu-se de o nouă tehnică de analiză, oamenii de știință au descoperit indicatori chimici de săruri hidratate în pantele misterioase de pe Marte.

”Acest lucru sugerează că acolo a existat apă lichidă foarte recent, altfel acele săruri nu ar fi existat. Avem confirmarea că apa a jucat un rol în formarea acelor pante”, a explicat geologistul planetar de la Universitatea de Stat a Arizona, Alfred McEwen. 

Sursa video: The Guardian

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă