6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialNASA: O furtună solară din 2012 ar fi putut trimite omenirea în...

NASA: O furtună solară din 2012 ar fi putut trimite omenirea în urmă cu trei secole

NASA susţine că în 2012 o puternică furtună solară – cea mai importantă din ultimii 150 de ani- care a trecut la mică distanţă de Terra şi care avea capacitatea de a distruge toate circuitele electrice terestre ar fi putut trimite civilizaţia, aşa cum o ştim astăzi, în secolul al XVIII-lea, informează Mediafax.

Satelitul STEREO-A a observat desfăşurarea fenomenului, şi astfel cercetătorii au putut să afirme că furtuna din 2012 nu a avut egal în ultimii 150, iar ultima furtună solară de o intensitate similară a avut loc în 1859.

Academia Naţională de Ştiinţe a estimat că impactul unei furtuni de amploarea celei din 1859, dacă ar lovi Terra, ar costa economia mondială 2.000 de miliarde de dolari şi ar cauza pagube de o amploare deosebită. Furtunile solare pot foarte uşor să perturbe reţelele electrice terestre şi să întrerupă telecomunicaţiile, internetul, transporturile aeriene şi orice alt sistem care se bazează pe electricitate.

Furtunile solare se nasc la suprafaţa Soarelui. Aceste explozii sau ejecţii de masă coronală (EMC) proiectează plasmă ionizată în spaţiu cu viteze foarte mari. Vânturile solare încărcate cu puternicele radiaţii ce rezultă din aceste ejecţii de masă coronală provoacă furtuni geomagnetice care interacţionează cu câmpul magnetic terestru.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă