7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialNASA: Pluto are ”cerul” ALBASTRU și APE ÎNGHEȚATE

NASA: Pluto are ”cerul” ALBASTRU și APE ÎNGHEȚATE

NASA a anunțat, joi, că sonda spațială New Horizons a descoperit că cerul pe planeta pitică Pluto este albastru și că pe suprafața planetei se găsesc mici regiuni expuse de apă înghețată.  

Cerul planetei Pluto este învelişul de ceaţă din atmosfera planetei. Particulele propriu-zise de ceaţă sunt probabil gri sau roşii, însă acestea dispersează lumină albastră, o informație care a captat atenția echipei de cercetători ai misiunii New Horizons. 

Cercetătorul-șef al misiunii s-a arătat încântat de noua descoperire. 

„Cine s-ar fi aşteptat la un cer albastru în Centura Kuiper? Este splendid”, a declarat Alan Stern, investigator principal al misiunii New Horizons.

Omul de știință Carly Howett a explicat că pe Terra, particulele care dau culoarea albastră pe Pluto sunt molecule foarte mici de azot. 

„Acea nuanţă izbitoare de albastru ne oferă informaţii despre dimensiunea şi compoziţia particulelor de ceaţă. Un cer albastru rezultă, de multe ori, din dispersia razelor solare de către particule foarte mici. Pe Pământ, acele particule sunt molecule foarte mici de azot. Pe Pluto, acestea par să fie particule mai mari – dar tot relativ mici – asemănătoare funinginei, pe care le numim <<tholine>>”, a explicat Howett.

Misiunea New Horizons-un dublu succes

De asemenea, NASA a anunțat și că sonda spaţială New Horizons a detectat numeroase regiuni mici şi expuse de apă îngheţată pe Pluto. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul informaţiilor colectate de un aparat de cartografiere aflat pe această misiune, denumit Ralph.

„Întinderi vaste de pe Pluto nu prezintă expuneri de apă îngheţată pentru că sunt camuflate, aparent, de alte gheţuri mai volatile de pe cea mai mare parte a planetei. Înţelegerea motivului pentru care apa apare exact în acele locuri şi nu în altele reprezintă o provocare pe care o aprofundăm”, explică omul de ştiinţă Jason Cook.

Un aspect interesant al acestei desoperiri este faptul că zonele unde există cele mai concludente indicii de apă înghețată corespunde celor de culoare roşu aprins din imaginile color publicate recent de NASA.

„Sunt surprinsă că această apă îngheţată este atât de roşie. Nu înţelegm deocamdată relaţia dintre apa îngheţată şitholinele roşiatice de pe suprafaţa Pluto”, susţine Silvia Protopapa, un alt membru al echipei de cercetători care se ocupă de acest caz. „”, mai spune aceasta.

Alan Stern, unul dintre cei mai apreciați cercetători de la NASA, a anunțat că  Agenţia spaţială americană urmează să anunțe o descoperire ”uluitoare” cu privire la Pluto. 

De asemenea, anunțul NASA vine la scurt timp după ce a anunțat că există apă pe planeta Marte, ceea ce înseamnă că planeta ar putea susține viața.

Cele mai citite

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă