10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialNASA va publica ZILNIC fotografii cu Pământul văzut din spațiu

NASA va publica ZILNIC fotografii cu Pământul văzut din spațiu

Fotografiile cu Pământul văzut din spațiu ne pot schimba modul în care ne raportăm la mica planetă albastră, sau ”bijuteria albastră”, după cum a numit-o Agenția Spațială a SUA. Astfel, NASA a anunțat că va publica, zilnic, o fotografie cu planeta noastră așa, cum este văzută ea de o navetă spațială, aflată la 1.600.000 de kilometri distanță în cosmos, relatează Mashable.com. 

Fotografiile cu Pământul din spațiu sunt foarte rare, iar cea mai faimoasă imagine a fost cea transmisă de Apollo 17 în 1972. Pentru a schimba acest lucru, NASA a lansat un site pe care vor apărea celor puțin 12 fotografii, în fiecare zi, cu Pământul luminat de Soare.  

Pozele sunt realizate de pe naveta spațială DSCOVR (acronim de la Deep Space Climate Observatory), iar agenția spațială va publica fotografiile, care au fost realizate cu 12-36 ore mai devreme.

Misiunea principală a navetei DISCOVR este să monitorizeze climatul din spațiu și să avertizeze dacă au loc fenomene potential periculoase. De asemenea, tot această navetă trimite informații către NASA cu privire la stratul de ozon, nori și vegetația de pe planetă. Camera foto, intitulată de agenția spațială ”EPIC”, va realiza fotografiile cu planeta albastră.

DISCOVR are o istorie lungă și sordidă, notează Mashable. DISCOVR a fost inițial o misiune pe Terra, inițiată de fostul vicepreședinte american Al Gore. Naveta nu a părăsit Pământul din cauza lipsei de buget și a fost trimisă într-un depozit în 2001. Misiunea a fost reluată în 2008, iar DISCOVR a fost lansată în spațiu alături de racheta SpaceX Falcon 9 anul acesta. 

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă