10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialNASA vrea să atașeze un modul GONFLABIL la Stația Spațială Internațională

NASA vrea să atașeze un modul GONFLABIL la Stația Spațială Internațională

NASA a întâmpinat dificultăţi joi în desfăşurarea primului modul gonflabil experimental, dezvoltat cu firma americană Bigelow Aerospace, informează AFP citată de Agerpres.

Modulul gonflabil ar urma să fie atașat la Staţia Spaţială internaţională (ISS). Specialiştii încearcă să afle cauza acestei disfuncţionalităţi. 

"NASA şi Bigelow Aerospace colaborează strâns pentru a determina motivele pentru care modulul nu s-a desfăşurat în întregime azi, conform programului", a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei spaţiale americane.

"Specialiştii s-au adunat la centrul spaţial Johnson din Houston pentru a discuta ce trebuie făcut în continuare", a adăugat purtătorul de cuvânt, anunţând şi amânarea conferinţei de presă prevăzute iniţial pentru joi dimineaţă, după operaţiune. 

Eforturile de desfăşurare a Bigelow Expandable Activity Module sau BEAM au fost stopate după câteva ore în care s-a încercat introducerea aerului în modul, precizase anterior NASA, a cărei televiziune transmitea în direct manevra. 

Controlorii de zbor de la staţia din Houston (Texas) l-au anunţat pe astronautul american Jeff Williams, care se ocupa de desfăşurare, că BEAM se umflase doar câţiva centimetri în lungime şi diametru când s-a hotărât suspendarea operaţiunii. BEAM, cu o greutate de 1,4 tone, a fost transportat la avanpostul orbital de naveta Dragon, fără oameni la bord, a companiei SpaceX, în 10 aprilie. După câteva zile a fost fixat pe ISS cu ajutorul braţului telecomandat al staţiei. 

Un mare avantaj al acestui modul constă în faptul că ocupă mult mai puţin spaţiu decât o construcţie clasică înainte de desfăşurare: dezumflat, poate încăpea într-un cilindru de 1,7 metri lungime şi 2,3 metri diametru. Desfăşurat, îşi creşte volumul fiind umflat cu aer respirabil, ajungând la 16 metri cubi, echivalentul unei camere mici. 

Capsula gonflabilă fabricată din kevlar, material termoplastic extrem de rezistent, se bazează pe concepte elaborate de NASA în anii 1990 şi dezvoltate ulterior de firma creată în urmă cu 15 ani de omul de afaceri Robert Bigelow. El a plasat deja pe orbită două module gonflabile nelocuite în 2006 şi 2007 şi în 2013 a încheiat un contract de 17,8 milioane de dolari cu NASA pentru construirea BEAM în vederea testării unor habitate spaţiale mai uşoare. 

Fermă în spaţiu, centru medical, laborator sau locuinţă sunt utilizări pe care le-ar putea avea un astfel de modul, a spus Robert Bigelow în luna aprilie. "Ne aflăm doar în primele stadii ale acestui nou tip de navă spaţială foarte promiţătoare", a spus el atunci. 

Testul le va permite oamenilor de ştiinţă şi inginerilor să evalueze performanţa modulului şi să vadă dacă acesta poate oferi suficientă protecţie împotriva radiaţiilor solare şi cosmice, precum şi a micrometeoriţilor şi altor resturi spaţiale şi a temperaturilor extreme.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă