17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialNoi mâncăm carnea lor, animalele mănâncă viermi

Noi mâncăm carnea lor, animalele mănâncă viermi

Ai mânca preparate din carne provenită de la animale hrănite cu viermi? Hrănirea porcilor, găinilor sau peștilor cu ajutorul larvelor ar putea schimba felul în care creștem animalele, spune Nic Fleming. Un raport al Națiunilor Unite arată că mâncatul insectelor ar putea ajuta în lupta împotriva foametei în lume.

Imaginea mentală a milioane de viermi care colcăie în fructe în descompunere și bucăți însângerate de carne putredă, e suficientă ca să întoarcă pe dos stomacul multora. Totuși aceste larve sunt primul inel din lanțul alimentar care duce până în farfuriile noastre.

Această imagine care stârnește greața e ceva ce oamenii văd zilnic pe terenul de testare al celor de la AgriProtein, o companie sud-africană care a început construcția a ceea ce ei numesc "cea mai mare fermă de muște din lume". Mai sunt şi altele în S.U.A, Franţa, Canada şi Olanda, şi toate încearcă să crească la scară mare insecte cu care să hrănească găini, porci şi peşti.

Sute de oameni au participat la conferinţa din Wageningen, Olanda, "Insectele vor hrăni lumea" de la începutul lunii.

Chiar dacă pare normal ca gâinile să caute râme prin pământ la ţară şi să mănânce tot felul de insecte, până acum nimeni nu a încercat acest lucru la nivel industrial. Dar pot consumatorii să suporte ideea că mănâncă din animale hrănite cu viermi?

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură estimează că creşterea populaţiei şi cererea de carne şi peşte va duce până în 2050 la o creştere de 70% în nevoia de hrană pentru bovine. Acest lucru va afecta şi producţia de cereale şi cea de peşte, în prezent o treime dintre peştii prinşi ajungând mâncare pentru animale, iar preţurile acestor produse au crescut foarte mult.

Totuşi legile din unele regiuni opresc această industrie din a se lansa. În Uniunea Europeană, insectele intră sub aceleaşi reguli ca şi animalele de fermă odată ce au fost omorâte, uscate şi procesate. Asta înseamnă că proteinele lor pot fi folosite în hrănirea animalelor de companie, dar nu şi a animalelor destinate consumului uman. Direcția Generală a Comisiei Europene pentru Sănătate și Consumatori de la Bruxelles lucrează la schimbarea legilor astfel încât sa se poată hrăni măcar peştii din captivitate cu insecte, dar acest lucru ar mai putea dura un an.

Deja se discută că, de fapt, viermii ar fi sănătoși pentru noi. Oare ar trebui sărit intermediarul animal? Nu arată chiar atât de apetisant, dar ajută economia.

Cele mai citite

România încă are nevoie de militari profesioniști. Recrutarea continuă

Ministerul Apărării Naționale (MApN) își continuă eforturile de recrutare a tinerilor pentru posturile de soldați și gradați profesioniști. În cadrul seriei a doua a...

Cea mai mare despăgubire achitată în 2023, în România

O companie membră a Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a achitat, anul trecut, în baza poliţei de asigurare...

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski (Polonia), se întâlnește cu fermieri români. Polonezii și românii au protestat contra cerealelor din Ucraina

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, se află în România și urmează a se întâlni cu oficiali și cu fermieri români. Janusz Wojciechowski este originar...
Ultima oră
Pe aceeași temă