12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialOamenii de știință vor să creeze un soare artificial

Oamenii de știință vor să creeze un soare artificial

Oamenii de ştiinţă germani au parcurs miercuri o altă etapă de referinţă în cercetarea lor cu privire la energia curată rezultată din fuziunea nucleară făcând teste pe hidrogen într-un reactor supranumit de către unii “soarele artificial”, informează agenţia France Presse, citată de Agerpres.

Cancelarul german, Angela Merkel, a asistat la demararea acestui nou test. În luna decembrie, au fost lansate teste asemănătoare făcute pe heliu. De data aceasta, fizicienii au depăşit limitele dispozitivului gigantic ‘Wendelstein 7-X’, a doua etapă în demersul ştiinţific de a crea plasmă cu ajutorul hidrogenului. 

Scopul lor este de a dezvolta o nouă sursă de energie generată prin fuziunea nucleelor de hidrogen, care, de altfel, se produce în mod natural în centrul Soarelui şi al celor mai multe dintre stele. 

Procesul constă în supunerea atomilor de hidrogen la temperaturi de până la 100 de milioane de grade Celsius pentru a forţa nucleele lor să fuzioneze, generând astfel energie. 

Energia obţinută prin fuziune nucleară este considerată ‘Sfântul Graal al energiei curate’, fiind definită ca nelimitată. Aceasta nu prezintă pericolele suplimentare asociate energiei nucleare care au constat în probleme de securitate şi de mediu din cauza deşeurilor radioactive a căror durată de viaţă este de mii de ani. 

Mai multe ţări s-au lansat deja în cursa pentru construirea unui reactor, cum este, de pildă, proiectul internaţional de reactor experimental ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor). 

Sediul proiectului ITER se afla în sudul Franţei, unde a fost construit un ‘tokamak’, adică o maşină în formă de inel pentru fuziune nucleară. Fiind dezavantajat de apariţia unor probleme tehnice, dar şi de costuri, ITER nu a efectuat vreun experiment în cei aproape zece ani de la lansarea proiectului, menţionează agenţia France Presse.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă