13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialLege pentru reducerea emisiilor de carbon cu 80% până în 2050, în...

Lege pentru reducerea emisiilor de carbon cu 80% până în 2050, în Finlanda

„Climate Change Act” este legea prin care Finlanda se obligă să reducă emisiile de carbon cu 80% până în 2050, relatează TreeHugger, preluând un articol Business Green. Țintă propusă, de 80%, se apropie de ceea recomandată de oamenii de știință atunci când discută despre măsuri pentru evitarea dezastrelor cauzate de încălzirea globală.

Guvernanții finlandezi se vor prezenta anual în fața Parlamentului pentru a raporta despre progresele făcute, așteptările populației în privința reducerii poluării fiind foarte ridicate. Pentru a reuși, Finlanda ar putea fi nevoită nu doar să caute și să dezvolte surse alternative de energie, dar și să facă schimbări de politică externă. Știm, de exemplu, că unul dintre scopurile declarate ale oficialilor finlandezi este eliminarea folosirii cărbunilor pentru energie. Acest lucru nu are cum decât să irite Rusia, țara de unde Finlanda importă mare parte din cantitatea de cărbune folosită. Iar dacă animozitatea istorică dintre cele două țări nu ar fi suficientă, declarațiile recente ale președintelui Vladimir Puțin, care atenționa Finlanda să nu ia în calcul o aderare la NATO, dar și vizita ministrului de externe Lavrov în Finlanda arată că relațiile economice dintre Finlanda și Rusia sunt din ce în ce mai complicate, iar planul de reducere a emisiilor de carbon este mult mai dificil decât ar putea să pară dintr-un titlu de articol.

Guvernul american a propus, la începutul lunii, un pachet de măsuri care ar urma să reducă emisiile de carbon cu 30% până în 2030. Administrația Obama va încerca să evite discutarea planului în Congres, din cauza puternicei opoziții republicane – ajutată de câteva voci democrate – față de tentativele de reglementare a surselor de energie. Guvernul ar avea, potrivit unei decizii a Curții Supreme din 2007, dreptul de a controla emisiile de carbon.

Un oficial chinez a anunțat, tot la începutul lunii, că țara sa ar urma să își limiteze emisiile de carbon până la sfârșitul acestui deceniu. Declarația este încurajatoare, dar lipsa detaliilor face ca optimismul specialiștilor de mediu să fie reținut, având în vedere că pe primul loc în clasamentul țărilor în funcție de emisiile de carbon este chiar China, la mare distanță de următorii clasați.

Măsurile anunțate de oamenii politici sunt îmbucurătoare, dar ar trebui să fie ceva mai mult decât niște promisiuni, pericolele încălzirii globale fiind din ce în ce mai grave. Organizația Meteorologică Mondială a avertizat zilele acestea în privința nivelului record al emisiilor de carbon înregistrate în emisfera nordică.

Imagine: Ian Britton / Flickr

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă