12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPremieră: Elementul 113 din tabelul periodic, descoperit de japonezi

Premieră: Elementul 113 din tabelul periodic, descoperit de japonezi

Elementul 113 din tabelul periodic a fost decoperit de o echipă de cercetători japonezi,cărora li s-a recunoscut meritul și dreptul de a-l numi. Aceasta este o premieră pentru oamenii de știință asiatici, au anunțat Institutul de cercetare publică Riken și Uniunea internațională de chimie pură și aplicată (UICPA), preluate vineri de AFP, potrivit Agerpres

Kosuke Morita, profesor la Universitatea din Kyushu (sud-vestul Japoniei), a obținut acest privilegiu din partea unor organisme științifice internaționale — UICPA și Uniunea internațională de fizică pură și aplicată (UIPPA) — după ce a pus în evidență existența acestui nou element de trei ori, între 2004 și 2012.

“Echipa Riken din Japonia a îndeplinit criteriile pentru elementul 113 și va fi invitată să propună un nume și un simbol permanente pentru acesta”, denumit temporar Ununtrium (Uut), a anunțat UICPA într-un comunicat.

În același comunicat se afirmă că oameni de știință ruși și americani care au lucrat împreună au obținut dreptul să denumească alte trei elemente — 115, 117 și 118.

Tabelul periodic al elementelor, numit și tabelul lui Mendeleev (de la numele omului de știință rus care a creat prima versiune în 1869), cuprinde elementele chimice, clasate în funcție de compoziție și proprietăți chimice.

Institutul Riken a convocat joi de urgență o conferință de presă, imediat după ce profesorului japonez îi fusese adusă la cunoștință vestea printr-o scrisoare a UICPA. Nu s-a decis încă numele noului element, însă profesorul Morita va face o propunere în 2016, a precizat Riken într-un comunicat, adăugând că favorit ar fi “japonium”.

Presa japoneză a anunțat cu mândrie informația, așa cum face de fiecare dată când un japonez primește o recunoaștere internațională. Vestea cade cum nu se poate mai bine pentru Riken, care a trecut printr-un dosar tulbure, numit al “celulelor Stap”, în care o tânără cercetătoare a institutului a fost acuzată că a falsificat date și fotografii pentru a dovedi crearea printr-un procedeu chimic a unor celule pluripotente plecând de la celule mature, încheie AFP.

 

 

Cele mai citite

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă