10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPremieră mondială în Qatar: stație de desalinizare a apei, alimentată cu energie...

Premieră mondială în Qatar: stație de desalinizare a apei, alimentată cu energie regenerabilă

O companie specializată în energie eoliană a construit, în Qatar, în premieră mondială, o staţie de desalinizare a apei prin osmoză inversă, alimentată cu surse regenerabile de energie şi complet automatizată, informează Agerpres.

Constructorul este firma Monsson, un dezvoltator de parcuri eoliene având în portofoliul sau peste 7 GW de proiecte în peste 15 ţări. 

Monsson şi-a anunţat lansarea pe piaţa din Qatar printr-o conferinţă organizată la Doha. La conferinţă a fost prezentat şi proiectul pilot al companiei şi primul de acest fel din Qatar şi din lume – Staţia de desalinare alimentată cu energie din surse regenerabile. 

Printre invitaţi s-au numărat Dr.Dallia Ali – Research&Development Monsson Middle East şi Profesor la Universitatea Hamad Bin Khalifa din Qatar, Excelenţă Sa. Ewa Polano – Ambasadorul Suediei în Qatar; Costin Lupu – Director Monsson Middle East & Africa; Bader Al-Şada şi Ali Hussain Al-Şada – beneficiarii proiectului pilot. 

Beneficiarul proiectului, Ali Hussain Al-Şadă a declarat: ‘Staţia de desalinare alimentată cu energie din surse regenerabile este un proiect revoluţionar în Qatar ce oferă apă proaspătă (desalinizată) cu costuri reduse de energie şi consum. Credem că această este calea de urmat şi soluţia perfectă pentru a face faţă cererii crescute de energie fără să utilizăm însă resursele preţioase de combustibil fosil. Obiectivul nostru este să ne bazăm pe forţa naturii pentru a crea energie electrică consistentă şi durabilă’. 

Noua staţie de desalinare are numeroase avantaje faţă de staţiile tradiţionale. Această permite producerea apei potabile cu costuri mai mici comparativ cu cele ale apei achiziţionate local. Ca rezultat imediat, zonele izolate pot fi aprovizionate cu energie electrică şi apă potabilă la costuri rezonabile. 

Tehnologia se poate aplica în orice zona aridă de deşert cu acces la apă sărată. Energia electrică produsă se utilizează pentru desalinare şi alţi consumatori locali, iar excesul se injectează în reţeaua naţională. 

În completarea acestei tehnologii, Monsson a dezvoltat, împreună cu parteneri olandezi, un concept de seră ce poate funcţiona eficient în zone aride, deşertice, producând legume pe toată perioada anului, la o treime din costurile actuale, datorită proiectării speciale, ce conduce la consumuri reduse de apă şi energie. 

Sistemul este complet automatizat, cu funcţii de comandă şi control de la distanţă. Instalaţia reprezintă un progres revoluţionar în desalinare, asigurând eficientă şi o reducere semnificativă a costurilor. 

Tehnologia implementată poate fi o soluţie de viitor în obţinerea apei potabile şi energiei sustenabile, atât în Qatar cât şi în restul zonelor deşertice de pe mapamond. 

Monsson a dezvoltat cel mai mare parc eolian onshore din Europa, de 600MW, vândut companiei de utilităţi CEZ. Din 2010, Monsson continuă să fie lider al dezvoltatorilor de parcuri eoliene din Uniunea Europeană, vânzând diferite capacităţi energetice către OMV-Petrom, Butan Gas.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă