16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialPrima lansare a unei nave spațiale de pe noul cosmodrom rusesc a...

Prima lansare a unei nave spațiale de pe noul cosmodrom rusesc a fost amânată

Lansarea navei spaţiale Soiuz 2.1a, care urma să fie efectuată de pe noul cosmodrom Vostocinîi, situat în Extremul Orient rus, a fost amânată cu 24 de ore miercuri dimineaţă, a anunţat Agenţia spaţială rusă Roskosmos, relatează France Presse, citată de Agerpres.

‘A avut loc o oprire automată a lansării de către sistemul de control automatizat’, a explicat directorul Roskosmos, Igor Komarov, agenţiilor ruse de presă, singurele autorizate pe cosmodromul Vostocinîi. 

Această comandă automată a fost dată la ‘două minute şi jumătate’ înaintea orei prevăzute de decolare la ora locală 11:01 (02:01GMT), a precizat el. 

O nouă tentativă de lansare a navei, care transportă trei sateliţi ruşi pe orbită, va avea loc joi, 28 aprilie, la aceeaşi oră, a declarat Komarov. ‘Există toate motivele să credem că putem rezolva în 24 de ore’ această defecţiune tehnică, a asigurat el. 

Directorul adjunct al Roskosmos, Andred Ivanov, a adăugat că ‘factorul (o eroare) uman este exclus’. 

Lansarea navei era preconizată să aibă loc în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin, a indicat, miercuri dimineaţă, purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, în timp ce prezenţa şefului statului rus nu fusese confirmată până atunci. 

‘Preşedintele a sosit în această dimineaţă (miercuri) la Blagoveşcensk (principalul oraş din zonă) şi s-a deplasat la Vostocinîi pentru a participa la lansare’, declarase Peskov, citat de agenţiile ruse de presă. 

Putin ‘a decis să rămână pe cosmodrom până în momentul când se vor clarifica perspectivele lansării în 24 de ore, adică mâine’, a declarat el. 

Nicio transmitere în direct a lansării pe canalele de televiziune ruse nu era prevăzută, spre deosebire de multele decolări de rachete ruseşti de pe cosmodromul Baikonur (Kazahstan). 

Descris de media ruse ca ‘cel mai mare şantier din ţară’, construcţia Vostocinîi a necesitate între 300 şi 400 miliarde de ruble ( de la 4 la 5,3 miliarde de euro la rata actuală). 

Lucrările au început în 2012 în regiunea Amur, imensă, dar slab populată, la decizia lui Vladimir Putin, care a ordonat construirea cosmodromului pe locul unei foste baze de rachete sovietice, Svobodnîi-18. 

Cosmodromul Vostocinîi, situat la 9.000 km est de Moscova, este mai aproape de ecuator decât baza rusească deja existentă din Pleseţk (nordul Rusiei): un factor ce facilitează plasarea pe orbită. 

Principalul avantaj al Vostocinîi este că se află pe pământ rusesc şi, prin urmare, permite Moscovei să nu mai depindă de cosmodromul de la Baikonur, închiriat cu 115 milioane de dolari pe an de la Kazahstan după căderea URSS. 

Cu toate acestea, Dmitri Rogozin, vicepremierul rus responsabil de sectorul spaţial în guvernul rus, a avertizat recent, la postul de radio Eho Moskvî, că Rusia va continua să utilizeze Baikonur pentru a trimite oameni în spaţiu până în anul 2023.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă