30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialProiect științific pentru diagnosticarea bolilor într-un stadiu precoce

Proiect științific pentru diagnosticarea bolilor într-un stadiu precoce

Compania Google a iniţiat recent un proiect ştiinţific de strângere a ­informaţiilor despre corpul uman, pentru a descoperi cum trebuie să arate un organism ­sănătos și pentru a putea astfel diagnostica bolile într-un stadiu precoce.

Proiectul intitulat Baseline Study are ca obiectiv strângerea de informaţii moleculare şi genetice anonime de la 175 de oameni, urmând să crească apoi numărul la câteva mii de persoane, cu scopul de a detecta mult mai devreme anumite boli cum ar fi cancerul şi bolile cardiovasculare, conform wsj.com.

Proiectul este coordonat de renumitul biolog molecular Andrew Conrad, care a pus la punct pentru prima oară testarea ieftină a virusului care cauzează SIDA în mostrele de plasmă sangvină.

„Pentru orice sistem complex, ideea a fost dintotdeauna de a propune o abordare proactivă a problemelor. Nu este ceva revoluţionar. Punem doar întrebarea: «Dacă vrem să fim proactivi, ce anume trebuie să ştim?»”, a declarat Andrew Conrad pentru publicaţia The Wall Street Journal.

Proiectul Baseline nu se va limita doar la anumite boli, ci va utiliza ins­trumente de diagnosticare de ultimă generaţie pentru a strânge sute de mostre diferite, care vor fi introduse apoi în sisteme computerizate şi comparate cu altele. În fapt, Google se bazează pe enorma sa capacitate de calcul pentru a compara un volum foarte mare de date în scopul de a identifica anumite pattern-uri (modele) „ascunse” în acestea, pe baza cărora medicii și cercetătorii să poată descoperi probabilitatea de apariție a unei boli în faza în care aceasta este încă vindecabilă.

Studiul ar putea, de exemplu, să descopere dacă anumite persoane au un sistem mai performant de procesare a grăsimilor, care îi ajută să trăiască mai mult fără a suferi de o creștere a colesterolului sau de boli de inimă. Alte persoane, de exemplu, ar putea să nu aibă această abilitate a organismului. Dacă s-ar descoperi un astfel de model, el ar putea fi folosit apoi de cercetători pentru dezvoltarea unor teste pe baza cărora să descopere la timp persoanele predispuse la boli asociate procesării grăsimilor și să le recomande regim și tratament.

În scopul strângerii datelor, participanţii ar putea, de exemplu, să poarte lentile de contact inteligente create de Google, pentru monitorizarea nivelului de glucoză. După strângerea datelor, Google va utiliza programe computerizate pentru identificarea modelelor referitoare la starea de sănătate a corpului uman.

Potrivit publicaţiei The Wall Street Journal, studiile de până acum permit diagnosticarea bolilor într-un stadiu avansat deoarece vizează pacienţii bolnavi, în timp ce proiectul Baseline va porni de la studierea unei persoane sănătoase şi de la modul în care trebuie să arate aceasta.

Google Inc. este o corporaţie americană multinaţională, care deţine cel mai popular motor de căutare pe internet. Compania a fost fondată în 1998, de doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, Larry Page şi Sergey Brin. Între timp, Google şi-a diversificat portofoliul şi serviciile oferite.

Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă