22 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialRenunţarea la fumat este mai grea pentru unii din cauza răspunsului neuronal...

Renunţarea la fumat este mai grea pentru unii din cauza răspunsului neuronal la recompense

Pentru unii fumători, strategiile care te ajută să renunţi funcţionează cu succes, în timp ce pentru mulți alții nicio metodă nu pare să funcționeze. Cercetătorii au identificat un aspect al activității creierului, care ajută la prezicerea eficacităţii unei strategii bazate pe recompensă ca motivaţie pentru a renunţa la fumat.

Cercetătorii au observat creierul privat de nicotină al fumătorilor cu ajutorul unui aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională (iRMF) şi au constatat că cei care au prezentat cel mai slab răspuns la recompense au fost, de asemenea, şi cel mai puțin dispuși să se abțină de la fumat, chiar și atunci când li s-au oferit bani pentru a face acest lucru.

"Noi credem că rezultatele noastre ar putea ajuta la a explica de ce unii fumători consideră că este atât de greu să renunțe la fumat", a declarat Stephen J. Wilson, un profesor asistent de psihologie din Penn State. "Anume, surse potențiale de întărire pentru renunţarea la fumat, de exemplu, posibilitatea de a economisi bani sau îmbunătăţirea stării de sănătate, ar putea avea mai puțină valoare pentru unele persoane și, în consecință, au un impact mai mic asupra comportamentului lor."

Cercetătorii au recrutat 44 de fumători pentru a examina răspunsul la recompense monetare la pesoanele care așteaptă să fumeze și cei care nu o fac, și dorința ulterioară a fumătorilor de a renunța la o țigară într-un efort de a câștiga mai mulți bani.

"Striatumul face parte din așa-numitul sistem de recompensă al creierului", a spus Wilson. "Aceasta este zona creierului care este importantă pentru motivare și funcţiile de comportament direcţionate spre o ţintă, care sunt extrem de relevante pentru dependenţă."

Participanții, cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, fumaseră cel puţin 10 ţigări pe zi în ultimele 12 luni. Aceştia au fost instruiți să se abțină de la fumat și de la utilizarea oricăror produse care conțin nicotină cu 12 ore înainte de a participa la experiment.

Fiecare participant a petrecut timp într-un scaner iRMF în timp ce juca un joc de ghicit cartea având şansa de a câștiga bani. Participanții au fost informați că vor trebui să aștepte aproximativ două ore până la terminarea experimentului pentru a fuma o țigară. La o oră după începerea experimentului, la jumătate dintre participanţi li s-a spus că se făcuse o greşeală şi că vor avea voie să fumeze peste 16 minute, când li se va da o pauza de 50 de minute.

Cu toate acestea, atunci când a venit timpul pentru pauza de ţigară, participanţilor li s-a spus că la fiecare cinci minute în care nu fumează li se va da un dolar, putând câștiga până la 10 dolari.

Wilson şi colegii săi au raportat că au descoperit că fumătorii care nu au putut rezista tentației de a fuma au avut, de asemenea, răspunsuri mai slabe ale striatumului ventral atunci când li s-au oferit recompense monetare în timp ce se aflau în iRMF.

Cele mai citite

Se construiește Centura Verde București – Ilfov. Premierul Ciolacu asistă la semnarea Memorandumului

În cinstea Zilei Mondiale a Mediului, în România se semnează un Memorandum pentru crearea Centurii Verzi București-Ilfov. Ziua Mondială a Mediului se serbătorește în data...

Se construiește Centura Verde București – Ilfov. Premierul Ciolacu asistă la semnarea Memorandumului

În cinstea Zilei Mondiale a Mediului, în România se semnează un Memorandum pentru crearea Centurii Verzi București-Ilfov. Ziua Mondială a Mediului se serbătorește în data...

Ministerul de Externe confirmă că două fete decedate în inundațiile din Italia sunt cetățeni români. A treia persoană încă este căutată

Ministerul român al Afacerilor Externe a confirmat că două fete care au murit în inundațiile din Italia erau cetățeni români. Confirmarea din partea MAE a...
Ultima oră
Pe aceeași temă