12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialREVOLUȚIE în domeniul științific. Savanții au creat aparatul care extrage dioxidul de...

REVOLUȚIE în domeniul științific. Savanții au creat aparatul care extrage dioxidul de carbon din aer

Dioxidul de carbon din aer va putea fi extras și transformat în nanofibre de carbon cu ajutorul unui aparat creat de savanții americani, informează Mediafax.

Aparatul creat de savanţii americani funcţionează cu baterii solare şi are nevoie de un curent electric de doar câţiva volţi, care este trecut printr-o cuvă plină cu sare fierbinte şi topită. CO2-ul este absorbit de aparat, iar nanofibrele se acumulează gradual pe electrozi.

Citește și: Descoperire REMARCABILĂ: Cum arată cea mai veche floare din lume, de pe vremea dinozaurilor

Noul dispozitiv produce 10 grame de nanofibre de carbon într-o oră.

Autorii invenţiei spun că dispozitivul lor ar putea avea un impac benefic pentru a limita emisiile de CO2, însă alţi oameni de ştiinţă şi-au exprimat scepticismul în această privinţă.

Cu toate acestea, noul procedeu oferă o metodă mai ieftină de a produce nanofibre de carbon în comparaţie cu metodele actuale.

“Până acum, nanofibrele de carbon erau prea scumpe pentru multe aplicaţii”, a spus Stuart Licht, profesor la Universitatea George Washington din capitala americană, coordonatorul studiului. Profesorul american şi-a prezentat invenţia la conferinţa anuală de toamnă organizată de American Chemical Society în oraşul Boston.

Nanofibrele de carbon sunt deja utilizate în câteva domenii sofisticate, precum producţia de componente electronice şi baterii, iar dacă savanţii vor reuşi să scadă costurile de producţie, aceste nanofibre vor putea fi utilizate pe scară mai largă – ameliorând compuşii uşori, dar rezistenţi utilizaţi în producţuia de aeronave şi a componentelor auto, de exemplu.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă