20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialREVOLUŢIONAR: o nouă particulă, descoperită de cercetătorii de la CERN

REVOLUŢIONAR: o nouă particulă, descoperită de cercetătorii de la CERN

Oamenii de ştiinţă care efectuează experimente cu ajutorul celui mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), sunt aproape de descoperirea unei noi particule exotice, după descoperirea deja celebrului boson al lui Higgs, particula care conferă masă tuturor celorlalte particule, conform unui material publicat de site-ul universetoday.com, citat de Agerpres.

Scopul ultim al cercetătorilor specializaţi în fizica particulelor este de a descoperi modelul complet al particulelor şi al forţelor aflate la baza Universului. Studiile lor sunt concretizate în Modelul Standard din fizică, iar în ultimii aproximativ 25 de ani acest model teoretic a oferit cadrul necesar pentru a înţelege fizica particulelor. Cel mai important instrument de care dispune ştiinţa actuală în acest domeniu este Marele Accelerator de Hadroni, cel mai performant accelerator de particule din lume, aflat în apropiere de Geneva, în Elveţia. O serie de rezultate recente obţinute în cadrul LHC indică existenţa probabilă a unei noi particule exotice, încă necunoscute. 

LHC dispune de patru detectoare de particule separate. Două dintre ele sunt detectoare “generale”, denumite ATLAS şi CMS. În urmă cu un an, în cadrul unor experimente diferite derulate atât prin detectorul ATLAS, cât şi prin CMS au fost obţinute rezultate neobişnuite. Când au fost comparate, s-a observat că erau similare şi păreau să indice existenţa unui nou tip de particule. 

În cele două experimente separate, ambele însă derulate prin accelerarea protonilor până aproape de viteza luminii şi înregistrarea ciocnirilor dintre aceştia, s-a observat că, în urma coliziunilor, au rezultat mai mulţi fotoni cu un nivel ridicat de energie decât prevedea teoria. Nu cu mult mai mulţi, dar suficient pentru a semnala ceva neobişnuit. 

Experimentele derulate prin detectorul ATLAS şi prin CMS au înregistrat o activitate crescută la nivelul energetic de 750 giga electron-volţi (GeV), activitate rezultată din posibila descompunere a unei noi particule, necunoscute încă pentru ştiinţă, în doi fotoni, în urma ciocnirilor dintre protoni. 

Descoperirea unei noi particule ar fi de maximă importanţă pentru fizică. În prezent, Modelul Standard descrie destul de bine toate particulele cunoscute de ştiinţă şi chiar a prevăzut existenţa celebrului boson al lui Higgs, cu mult înainte ca Marele Accelerator de Hadroni să o confirme. Descoperirea unui nou tip de particulă are, din acest punct de vedere, potenţialul de a demola Modelul Standard din fizică.

Cele mai citite

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...
Ultima oră
Pe aceeași temă