15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSe va extrage apă potabilă din urină. Află cum

Se va extrage apă potabilă din urină. Află cum

O echipă de oameni de ştiinţă de la o universitate belgiană a anunţat că a creat un agregat care transformă urina în apă potabilă şi fertilizator cu ajutorul energiei solare, o tehnologie ce ar putea fi aplicată în zonele rurale şi în ţările în curs de dezvoltare, informează agenţia de presă Reuters, preluată de Agerpres

Există şi alte opţiuni pentru tratarea apelor reziduale, dar sistemul aplicat la Universitatea din Gent foloseşte o membrană specială, despre care se spune că este eficientă energetic şi aplicabilă în zonele fără reţea electrică. 

    “Suntem în măsură să recuperăm îngrăşăminte şi apă potabilă din urină folosind doar un simplu proces şi energie solară”, a declarat cercetătorul Sebastiaan Derese de la Universitatea din Gent. 

    Urina este colectată într-un mare rezervor, încălzită într-un boiler alimentat solar, înainte de a trece printr-o membrană, şi în acest fel este recuperată apa şi substanţe nutritive cum sunt potasiul, azotul şi fosforul. 

    Sub sloganul #peeforscience, echipa a lansat recent aparatul la festivalul de muzică şi teatru care s-a desfăşurat timp de zece zile în centrul oraşului Gent din regiunea Flandra de Est din Belgia, recuperând 1000 de litri de apă din urina participanţilor. 

    Obiectivul cercetătorilor este de a instala versiuni mai mari ale acestei maşini la manifestări sportive sau în aeroporturi, dar şi în comunităţile rurale din ţările în curs de dezvoltare unde îngrăşămintele şi resursele de apă potabilă sunt puţine, a spus Derese. 

    Aşa cum a fost şi cazul altor proiecte anterioare, echipa de cercetare s-a angajat ca apa recuperată de la festivalul oraşului să fie folosită pentru a face una dintre specialităţile belgiene cele mai renumite – berea.

Cele mai citite

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...
Ultima oră
Pe aceeași temă