17.2 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialSomnul prost îţi afectează în mod dramatic corpul

Somnul prost îţi afectează în mod dramatic corpul

O serie de nopţi în care dormi prost poate avea un efect profund asupra felului în care funcţionează interiorul corpului uman, spun cercetătorii din Marea Britanie.

Activitatea a sute de gene este modificată, atunci când somnul oamenilor este redus la mai puțin de șase ore pe zi timp de o săptămână.

Cercetătorii au declarat că rezultatele au ajutat la explicarea modului în care prea puţin somn deteriorează sănătatea. Bolile de inimă, diabetul, obezitatea şi slaba funcţionare a creierului au fost toate legate de un somn sub-standard, dar nu se ştia exact felul în care somnul afectează sănătatea.

Astfel că oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Surrey au analizat sângele a 26 de persoane, după ce aceştia au avut parte de multă odihnă, până la 10 ore în fiecare noapte timp de o săptămână, şi au comparat rezultatele cu probele obţinute după o săptămână de mai puțin de șase ore de somn pe noapte.

Mai mult de 700 de gene au fost modificate. Fiecare dintre ele conține instrucțiuni pentru construirea unei proteine​​, astfel încât cele care au devenit mai active au produs mai multe proteine şi au schimbat chimia corpului.

În acest timp ceasul natural al corpului a fost perturbat – unele gene fluctuează în mod natural în activitate în timpul zilei, dar acest efect a fost distrus de privarea de somn.

Profesorul Colin Smith, de la Universitatea din Surrey, a declarat că: "A avut loc o schimbare destul de dramatică în activitatea mai multor tipuri de gene. Unele zone, precum sistemul imunitar şi felul în care corpul răspunde la stres, au fost afectate". Acesta a adăugat că “E clar că somnul este esenţial în refacerea organismului şi menţinerea unei stări funcţionale bune”. El a mai spus că mulţi oameni din viaţa de zi cu zi, din afara studiului, ar putea fi chiar mai privaţi de somn decât participanţii.

Acest studiu ar putea ajuta la găsirea unui medicament care să elimine efectele privării de somn. Dr Reddy a declarat că "Nu ştim care e macazul care cauzează toate aceste schimbări, dar teoretic dacă am putea să îi schimbăm direcţia dintr-o parte într-alta, am putea să reuşi să trăim fără somn. Dar cred că somnul este de o importanţă fundamentală în regenerarea tuturor celulelor."

Cele mai citite

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea semnificativă a fondurilor pentru creditele IMM Invest+

Vineri 17 mai, la Ploiești, a avut loc o întâlnire care a marcat aniversarea de 30 de ani a Patronatului IMM, la care au...

Neil Lennon, instalat oficial la Rapid! Mesajul transmis suporterilor de Dan Șucu

La o zi de la victoria cu FCSB, Rapid a oficializat numirea nord-irlandezului Neil Lennon în funcția de antrenor principal. „Suntem încântaţi să anunţăm numirea...

O casă din Sectorul 2 al Capitalei a luat foc

Un incendiu de proporții, însoțit de degajări mari de fum, a izbucnit luni la o casă situată pe Strada Călușei din Sectorul 2 al...
Ultima oră
Pe aceeași temă