17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSonda New Horizons, destinată cercetării planetei pitice Pluto, "trezită din hibernare" după...

Sonda New Horizons, destinată cercetării planetei pitice Pluto, “trezită din hibernare” după 9 ani

Sonda New Horizons, care aparţine NASA, destinată cercetării planetei pitice Pluto şi corpurilor spaţiale din Centura Kuiper, într-o misiune fără precedent, a fost "trezită", sâmbătă, din "hibernare", după o călătorie prin spaţiu de 4,8 miliarde de kilometri, ce a durat nouă ani, transmite Reuters, știre preluată de Mediafax.

Sonda New Horizons a fost activată sâmbătă, în jurul orei 20.00 GMT, dar confirmarea la sol a venit duminică, în jurul orei 02.30.

New Horizons este atât de departe de Terra încât semnalele radio, care călătoresc cu viteza luminii, au nevoie de patru ore şi 25 de minute pentru a ajunge pe Pământ.

Misiunea de observare a lui Pluto, a sateliţilor planetei pitice şi a altor corpuri solare din vecinătatea îngheţată va debuta pe 15 ianuarie 2015, potrivit oficialilor NASA. Sonda se va apropia cel mai mult de planeta pitică pe 14 iulie 2015.

Pluto se află în Centura Kuiper, o regiune de mini-planete şi alte corpuri îngheţate care orbitează Soarele dincolo de Neptun şi despre care se crede că sunt rămăşiţe ale procesului de formare a Sistemului Solar, în urmă cu 4,6 miliarde de ani. Este ultima dintre regiunile neexplorate ale Sistemului Solar.

De la descoperirea ei, în 1930, de astronomul american Clyde William Tombaugh, Pluto a rămas un mister pentru savanţi, care se chinuie să explice de ce o planetă cu o rază de doar 1.190 de kilometri ar putea exista dincolo de lumile uriaşe ale planetelor Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.

"Ne întrebăm dacă Pluto era un inadaptat", a spus cercetătorul coordonator al misiunii, Alan Stern.

În 1992, astronomii au descoperit că Pluto, situată la o distanţă de Soare de 40 de ori mai mare decât cea dintre Terra şi astru, nu era singură în depărtările Sistemului Solar, iar din acest motiv Uniunea Astronomică Internaţională (International Astronomical Union) a decis să reevalueze definiţia unei "planete".

În 2006, cu New Horizons deja lansată, Pluto şi-a pierdut titlul de a noua planetă a Sistemului Solar, fiind clasată în categoria "planetelor pitice", deoarece nu a "curățat" spațiul cosmic din vecinătatea orbitei sale. De atunci, peste 1.000 de planete pitice au fost descoperite în Centura Kuiper.

Centura Kuiper este o regiune a Sistemului Solar similară centurii de asteroizi, dar mult mai mare ca aceasta şi cuprinzând mult mai multe corpuri spaţiale, formate din diferite tipuri de gheaţă. Centura Kuiper a fost denumită după Gerard Peter Kuiper (1905 – 1973), un astronom olandezo-american care a prezis și demonstrat existența acestei centuri de materie a Sistemului Solar.

În 2015, sonda New Horizons va transmite spre Terra primele imagini detaliate cu Pluto şi sateliţii săi, iar astronomii contează în anii viitori şi pe sistemul de imagistică în infraroşu de la bordul succesorului lui Hubble, telescopul spaţial James Webb – deocamdată programat pentru lansare în 2018, potrivit site-ului NASA -, pentru a realiza o serie de cercetări şi mai detaliate, precum compoziţia chimică de la suprafaţa lui Pluto şi a sateliţilor săi, dar şi de la suprafaţa numeroşilor asteroizi care se află în Centura Kuiper.

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă