20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialStudiu. Algele accelerează topirea ghețarilor

Studiu. Algele accelerează topirea ghețarilor

Un nou studiu arată că algele de zăpadă cu pigment roşu Chlamydomonas nivalis din zona arctică au o influenţă directă asupra topirii gheţarilor, anunță EFE şi phys.org citate de Agerpres.

Rezultatele cercetărilor, publicate în revista “Nature”, sugerează că, deşi era cunoscut rolul algelor de zăpadă cu pigment roşu în ceea ce priveşte dezgheţul, repercusiunile reale au fost subestimate. Pigmentarea acestor alge are loc în lunile calde, când apar straturi fine de gheaţă topită iar căldura soarelui este mai puternică. În perioadele reci, aceste alge “hibernează”. 

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Leeds (Regatul Unit) şi Centrul german de cercetări geologice (Deutsche GeoForschungsZentrum, GFZ), aceste alge pigmentate conferă o culoare mai închisă suprafeţelor de zăpadă şi gheaţă, afectând în mod direct albedoul. Din cauza înmulţirii acestui tip de alge, suprafaţa îngheţată prezintă un albedo cu 13% mai mic în perioada de dezgheţ, adică, absoarbe o mai mare cantitate de căldură şi se accelerează topirea. 

“Rezultatele noastre arată că efectul ‘bio-albedo’ este important şi va trebuie să fie luat în calcul în viitoarele modele climatice”, explică într-un comunicat autorul principal al studiului, Stefanie Lutz. 

Cercetătorii au analizat biodiversitatea în mostre prelevate de la 21 de gheţari din zona a?rctică, din Groenlanda în nordul Suediei, trecând prin Islanda. Ei afirmă că au găsit acelaşi tip de alge roşii în întreaga zonă arctică. 

“Pentru prima dată, cercetătorii au studiat efectul pe scară largă al microorganismelor în ceea ce priveşte topirea zăpezii şi gheţii în zona arctică”, a spus biologul Daniel Remias de la Fachhochschule Wels, (Austria). 

Biologul a evidenţiat că acest studiu a avut în vedere analize microbiologice şi genetice ale algelor de zăpadă roşii, proprietăţi geochimice şi mineralogice şi albedoul habitatului acestor alge. 

Oamenii de ştiinţă vor continua cercetările în Groenlanda în vara aceasta, perioadă în care se aşteaptă niveluri maxime istorice de dezgheţ din cauza creşterii temperaturii. Ei vor încerca să afle dacă şi în ce măsură algele roşii contribuie la dezgheţul record.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...
Ultima oră
Pe aceeași temă